Otvoren trodnevni simpozijum „Agrosim 2019“

0

Pomoćnik ministra za naučno-tehnološki razvoj Republike Srpske Siniša Marčić otvorio je danas na Jahorini trodnevni Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2019“ za koji je prijavljeno 900 radova autora iz 82 zemlje.

Marčić je rekao da je deseti „Agrosim“ jedan od najvećih naučnih skupova ovog tipa u regionu, a resorno ministarstvo u kontinuitetu podržava njegovo organizovanje.

„Smatramo da je ovo jedan od najbolje organizovanih skupova i izuzetna platforma za razmjenu znanja, iskustava, novih ideja i istraživačkih rezultata koji mogu biti od pomoči ne samo Republici Srpskoj, nego i šire“, rekao je Marčić novinarima prije otvaranja Simpozijuma.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Republike Srpske Dragan Knežević rekao je da je Ministarstvo sa zadovoljstvom prihvatilo pokroviteljstvo „Agrosima“ jer su Srpskoj i poljoprivredi potrebni naučni skupovi.

„Na ovakvim skupovima mogu se učiti naučna dostignuća iz oblasti poljoprivrede koja su vezana za Srpsku i probleme koje ima, a to su kontinuirane klimatske promjene sa kojima se suočavamo i koje prave probleme u poljoprivrednoj proizvodnji“, naveo je Knežević.

Prema njegovim riječima, jako je važno pratiti nove tehnologije, trendove i naučna dostignuća, te da će naučnici, koji na ovaj simpozijum dolaze iz Evrope i svijeta, usvojiti nova znanja koja će omogućiti dobar pravac za razvoj poljoprivrede na ovim prostorima.

Predsjednik Organizacionog odbora Simpozijuma Vesna Milić rekla je da je kroz recenzije prošlo 900 radova iz 82 zemlje, a da su teme iz oblasti proizvodnje, ratarstva, voćarstva, povrtarstva, organske poljoprivrede, zaštite životne sredine i upravljanja prirodnim resursima, stočarstva, agroekonomije i šumarstva i agrošumarstva.

Milićeva je dodala da je ovaj skup posebno značajan i jer se ove godine prvi put organizuju poslovni susreti za mala i srednja preduzeća da bi mogla da uspostave kontakte ne samo u BiH, nego i u regionu i EU, što bi im pomoglo da prošire proizvodnju.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Zemunu Dušan Kovačević rekao je da Simpozijum „Agrosim“ slavi mali značajni jubilej – deseto izdanje, a njegova posebna vrijednost je u uvodnim referatima.

„`Agrosim` je značajan po broju učesnika jer dolaze naučnici iz sveta, pa imamo priliku da razmenimo iskustva i znanja sa njima. Ove godine smo rešili da uzmemo uvodne referate za dva pravca koja su najdominantnija u poljoprivredi – komercijalna, a sa druge strane organska poljoprivreda kao tip poljorivrede na ekološkim obrascima“, istakao je Kovačević.

Simpozijum „Agrosim 2019“ predstavlja dobru priliku za razmjenu ideja, jačanje postojećih i stvaranje novih akademskih mreža, kao i za podsticanje dijaloga akademske zajednice, javnih institucija, privatnog sektora i organizacija civilnog društva po pitanju najnovijih globalnih i regionalnih trendova u agroprehrambenom sektoru.

Učesnici će na Simpozijumu moći da direktno promovišu institucije i aktivnosti, proizvode, usluge, inovacije, uspostave nove poslovne kontakte i saradnju, kreiraju nove projektne ideje, potpišu različite partnerske ugovore i razmijene znanja i ideje u poljoprivredno prehrambenom sektoru.

Prošlogodišnji „Agrosim“ posjetilo je više od 1.200 učesnika, a predstavljeno je više od 1.200 radova iz 85 zemalja.

Organizatori 10. Međunarodnog poljoprivrednog simpozijuma „Agrosim 2019“ su Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Poljoprivredni fakultet i Mediteranski agronomski institut u Bariju u saradnji sa brojnim univerzitetima, asocijacijama, centrima i institutima iz cijelog svijeta.

Simpozijum će trajati do nedjelje, 6. oktobra.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare