Otvoren Šesti međunarodni festival gitare „Gitar junajted“

0
Arhivska fotografija

ISTOČNO SARAJEVO – Šesti međunarodni festival gitare „Gitar junajted“ otvoren je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Festival je otvoren koncertom profesora Muzičke akademije u Zagrebu i doajena gitaristike i klasične gitare na prostoru bivše Jugoslavije Ištvana Remera.

Remer se publici u Istočnom Sarajevu predstavio klasičnim zanimljivim programom.

„Zadovoljstvo mi je što sam nastupio pred publikom u Istočnom Sarajevu. Nastupao sam već prije dvije godine u čast 60. rođendana profesora Vojislava Ivanovića u Sarajevu u sklopu ovog festivala“, rekao je Remer.

On je napomenuo da je imao namjeru i prošle godine da nastupa u Istočnom Sarajevu, ali ga je omeo virus korona.

Direktor Festivala Vojislav Ivanović izrazio je zadovoljstvo što se po šesti put u Istočnom Sarajevu održava festival gitare.

„Prošla godina je bila izrazito teška zbog pandemije virusa korona. Ove godine smo vratili sadržaje koje smo imali – koncerte, majstorske radionice i takmičenje, koje je u onlajn formatu“, rekao je Ivanović.

Iako se onlajn takmičenjima gubi draž, jer nema direktnog kontakta sa publikom, Ivanović kaže da je to ipak omogućilo da se učesnici prijave iz skoro čitavog svijeta.

On očekuje da će ostale večeri festivala biti odlično posjećene, te zahvalio ambasadama Španije i Grčke, te institucijama koje su podržale Šesti međunarodni festival gitare „Gitar junajted“.

Prema programu, predviđeno je održavanje četiri koncerta, a Festival će trajati do 31. oktobra.

Treće festivalske večeri 30. oktobra uz nastup gitariste iz Grčke biće održana i grupna majstorska radionica.

U okviru Šestog međunarodnog festivala gitare u nedjelju, 31. oktobra, predviđen je „Podijum za mlade“.

Festival „Gitar junajted“ nastao je radi promocije i unapređenja gitarističke i muzičke umjetnosti okupljanjem i interakcijom izvođača, predavača, đaka, studenata i publike.

Programska orijentacija Festivala, sa klasičnom gitarom u centru pažnje, uključuje i najraznovrsnije muzičke žanrove, soliste i ansamble i sve što je u vezi sa gitarom kao instrumentom.

Prvi međunarodni festival gitare „Gitar fest Sarajevo Ist“ održan 2016. godine postigao je izvanredan uspjeh i svrstao se u prvorazredne događaje kulture u Istočnom Sarajevu čiji je značaj prevazišao okvire grada, BiH i regiona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare