Otvoren klub za druženje i aktivno starenje „Aktiva“

0

ISTOČNA ILIDŽA – Klub za druženje i aktivno starenje „Aktiva“ Istočna Ilidža danas je svečano otvorio svoja vrata za starija lica iz ove lokalne zajednice, kao i za ostale sugrađane, gdje mogu na koristan i zabavan način provesti svoje slobodno vrijeme.

Budućim korisnicima kluba na raspolaganju je dnevni boravak, čitaonica, sala za vježbanje u kojoj će biti primijenjena korektivna gimnastika prilagođena njihovim godinama i kuhinja.

Koordinator projekta „Aktive“ Rajka Simanić pozvala je sve sugrađane da dođu u zaista lijep ambijent i provedu vrijeme uz druženje, knjigu, kao i da uzmu učešće u raznim sekcijama koje će tokom vremena biti aktivirane.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica, u saradnji sa USAID-om, prije godinu dana započela projekat koji je danas realizovan.

„U ovim prostorijama će svoje slobodno vrijeme provoditi grupa marginalizovanih ljudi. Naša namjera je da u svim mjesnim zajednicama širom opštine otvorimo ovakve klubove“, rekao je Božović.

On kaže da će nastojati da sa Udruženjem penzionera i nekim drugim socijalnim kategorijama, u koordinaciji sa Domom zdravlja, psihologom, psihijatrom i svim neophodnim medicinskim savjetima, stvore uslove za njihov aktivan i zdrav način života.

Direktor USAID-ovog programa „Podrška marginalizovanim grupama“ Aziz Đipa naveo je da je unazad pet godina ovaj program podržao oko 100 biznisa marginalizovanih žena u 27 lokalnih zajednica, među kojima je i ovaj u Istočnoj Ilidži.

„Fond realizujemo u saradnji sa lokalnim zajednicama koje iskažu spremnost da udružimo sredstva i podržimo marginalizovane žene. Na taj način pomažemo da one budu nezavisne, da doprinesu kućnom budžetu i, eventualno, da razvijaju i šire svoje biznise i zapošljavaju nove žene“, rekao je Đipa.

On je dodao da USAID pruža tehničku, administrativnu i, po potrebi, mentorsku podršku.

„Drago nam je da je opština Istočna Ilidža iskazala spremnost da sa nama uloži sredstva u ovaj fond u ukupnom iznosu od 40.000 KM. Vjerujem da ćemo imati još uspješnih priča“, naglasio je Đipa.

Slavica Vučković je ispred Udruženja žena „Perspektiva“ izrazila zadovoljstvo što će se starija lica u novootvorenim prostorijama moći družiti i obavljati aktivnosti koje im budu ponuđene.

„Ovo nam mnogo znači jer do sada penzioneri nisu imali neke posebne sadržaja kako bi koristili svoje slobodno vrijeme. Otvaranje ovog kluba je nešto savršeno, jer nam zaista pruža priliku da upotpunimo svoje vrijeme na kreativan i zdrav način“, smatra Vučkovićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare