Otkrivena spomen-ploča poginulim soluncima

0

VLASENICA – U vlaseničkoj mjesnoj zajednici Cikote danas je otkrivena spomen-ploča poginulim solunskim borcima, dobrovoljcima iz toga kraja, koji su se borili u sastavu Drinske divizije od 1914. do 1918. godine.

Izgradnju spomen-obilježja poginulim precima inicirali su aktivisti ove mjesne zajednice i omladina toga kraja, uz podršku opštinskih vlasti u Vlasenici.

Mjesni aktivista i jedan od inicijatora ove akcije Miroslav Nikolić rekao je Srni da je u oslobodilačkoj borbi srpskog naroda u toku Prvog svjetskog rata oko 30 Cikoćana dalo život za otadžbinu.

„Ovaj kraj dao je veliki broj boraca u svim oslobodilačkim ratovima srpskog naroda. Tako je bilo u Prvom svjetskom ratu, a i u posljednjem otadžbinskom ratu na ovim prostorima“, dodao je Nikolić.

U okviru današnjih svečanosti održan je i „Cikoćanski višeboj“, takmičenje u tradicionalnim seoskim vještinama, povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena, upotpunjeni ovovremenim sportskim disciplinama kao što su mali fudbal, skok u vis, skok u dalj, šah i takmičenje u šutiranju trojki.

U programu takmičenja učestvovalo je više od 100 takmičara iz Cikota i susjednih mjesnih zajednica.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments