Otkrivena spomen-ploča kasarni „Slobodan Princip Seljo“

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – U naselju Veljine u opštini Istočno Novo Sarajevo danas je na ostacima kapije bivše kasarne JNA „Slobodan Princip Seljo“ otkrivena spomen-ploča posvećena značaju ove kasarne, u kojoj su nakon rata udareni temelji ove opštine.

Postavljanje spomen-ploče, koja je danas i osveštana, organizovala je Boračka organizacija opštine Istočno Novo Sarajevo.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak istakao je da ovo spomen-obilježje označava veoma bitan prostor i za ovu opštinu i za grad Istočno Sarajevo.

„Od 1996. godine tu je našlo utočište nekoliko hiljada sarajevskih Srba i tu su udareni temelji tadašnje opštine Srpsko Novo Sarajevo, a tokom ratnog perioda u ovoj kasarni je bila komanda Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i komanda Prve Sarajevske mehanizovane brigade“, rekao je Tuševljak.

On je podsjetio da je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, gubljenjem teritorija sarajevskih naselja Grbavica, Vraca i Kovačići, ovaj prostor bio popunjen izbjeglicama.

„Oko 1.200 porodica je našlo tu utočište. Tu je nikao grad Srpsko Sarajevo, a nikla je i opština Istočno Novo Sarajevo. Sada su na prostoru bivše kasarne smještene brojne republičke i opštinske institucije, gradska i opštinska administracija, a tu su i značajne ustanove, kao što su `Famos`, TAT i `Lasta`“, naglasio je Tuševljak.

Tuševljak je istakao da ova spomen-ploča treba da bude posvećena mlađem naraštaju koji treba da bude upoznat šta se događalo u bivšoj kasarni „Slobodan Princip Seljo“ i kako je nastalo tadašnje Srpsko Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare