Osvještan hram u Tilavi

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Mjesnoj zajednici Tilava, u Istočnom Novom Sarajevu, juče su osveštani temelji hrama Svete Angeline Srpske i služena sveta liturgija. Protojerej stavrofor Ranko Bilinac rekao je u prigodnoj besjedi da Srbi, izgradnjom crkava i hramova, vraćaju misli i osjećanja korijenima srpske istorije i na izvore svijetle prošlosti.

„Naše crkve i manastiri su zjenice naše istorije kroz koje nas gledaju veliki preci“, poručio je protojerej Bilinac.

On je zahvalio priložnicima, donatorima i parohijanima za doprinos u izgradnji ove crkve.

„Svi zajedno, u sabornosti, lakše ćemo savladati teške zadatke i izazove koje donosi moderno vrijeme“, rekao je otac Bilinac i poručio da crkva u Tilavi, posvećena Svetoj Angelini despotici Srpskoj, treba da bude izvor sloge i dobre volje u vjerujućem srpskom rodu.

Od moštiju Svete Angeline sačuvana je samo njena ruka koja je pohranjena u manastiru Krušedol.

Kum crkve u Tilavi je Petar Maunaga, a zemljište za gradnju ovog hrama darovali su Sava Škrba i njegov stric Mirko.

Predsjednik Odbora za izgradnju crkve LJiljana Bogdanović izrazila je nadu da će na današnji dan sljedeće godine biti organizovana skromna ceremonija povodom pokrivanja ovog hrama.

Nakon osveštanja hrama,koje je upriličila Srpska pravoslavna crkvena opština Novosarajevska, za veliki broj gostiju i građana organizovan je prigodan kulturno-umjetnički program, kao i zajednički ručak pod nazivom „trpeza ljubavi“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare