Osveštano zvono crkve brvnare u Bijeloj

0

VIŠEGRAD – Arhimandrit Jovan Gardović osveštao je danas zvono na crkvi brvnari u selu Bijela kod Višegrada na svečanosti organizovanoj povodom Petog sabora familije Tasić i ostalih koje žive u ovom selu.

„Crkveno zvono veza je sa Nebom i ovaj događaj ima veliki značaj za familiju Tasić i ostale koje žive u ovom i susjednim selima“, rekao je Gardović i dodao da su „rijetka bratstva koja su smogla snage da u svom selu izgrade hram i to od brvana sa kuća u kojima su vijekovima živjeli njihovi pradjedovi“.

Gardović je pohvalio ovu familiju koja se svake godine okuplja na saborima, da se djeca upoznaju i stariji druže, a sve to uz svetinju koju su svojim rukama sagradili.

Crkveno zvono teško stotinu kilograma darovao je ljekar Aco Moljević iz Užica, čija je majka bila iz porodice Tasić.

Starješina bratstva Tasića, koje u starješinstvu ima pet članova, Radoje Tasić podsjetio je da je od četvrtog sabora izgrađen zvonik, nabavljeno i postavljeno zvono, postavljen je pod, hram je pokriven šindrom i napravljen je ikonostas.

„Ostalo je da se do idućeg saborovanja crkva opkuje lamperijom, postave ikone i uredi crkvena porta, a onda sledi osveštanje ove svetinje“, rekao je Tasić.

Gradnja hrama od brvana starih i do 150 godina počela je prije tri godine, a izgrađen je sredstvima bratstva, brojnih donatora i Mitropolije dabrobosanske.

 

Planirano je da ova crkva brvnara, izuzetno zanimljive arhitekture, i živopisno mjesto gdje se nalazi, uskoro postane velika vjerska i turistička atrakcija višegradskog kraja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare