Osveštana obnovljena porodična grobnica Jeftanovića

0

SARAJEVO – Obnovljena porodična grobnica jednog od najznačajnijih i najuglednijih sarajevskih Srba Gligorija Jeftanovića /1841-1927/ osveštana je danas na gradskom groblju Bare u prisustvu gradonačelnika Istočnog Sarajeva LJubiše Ćosića.

Ćosić, na čiju inicijativu je i onovljena grobnica Jeftanovića, rekao je da, nažalost, nedovoljan broj građana Istočnog Sarajeva i Sarajeva zna ko je bio Gligorije Jeftanović i koliko je u prošlosti uradio za srpski narod, ali i razvoju Sarajeva.

„Ovo je samo mali čin zahvalnosti ovom velikom čovjeku. Ovo nije nadležnost Gradske uprave Istočno Sarajevo, već ispunjavanje ljudske obaveze sa pozicija koje obavljamo jer je Gligorije Jeftanović zaslužio, u najmanju ruku, da mu se bar na ovaj način odužimo“, izjavio je Ćosić novinarima.

On je podsjetio da je Jeftanović bio možda i najbogatiji privrednik u Sarajevu, jedan od osnivača prve srpske štedionice 1904. godine i prve srpske banke 1907. godine.

„Glogorije je 1912. godine osnovao i prvu srpsku centralnu privrednu banku, a sagradio je i čuveni sarajevski hotel `Evropa` 1884. godine. Osnivač je i prvog privrednog društva. To je čovjek koji je u tom vremenu bio istinski vođa naroda. Borio se i da zaštiti prava Srba u vrijeme kada su bili pod jednom moćnom carevinom, kao što je bila Austro-Ugarska“, istakao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, Jeftanović je vodio bitku za zaštitu srpskog jezika i prava srpskog naroda, a bio je i jedan od osnivača Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Posvjeta“, te Srpskog pjevačkog društva „Sloga“.

„Zbog svega toga je i trpio. Tokom Prvog svjetskog rata zbog zalaganja za srpski narod proveo je dvije godine na robiji. Gligorije Jeftanović je doprinio položaju srpskog naroda, a ostaće upamćen i po tome što se borio protiv ideja Benjamina Kalaja. On je tada primijetio da ne može postojati bosanski, već srpski jezik“, ukazao je Ćosić.

Osim što je obnovljena zapuštena grobnica, Ćosić je naveo da je Gradska uprava pogrebnom preduzeću izmirila dugovanja za održavanje za posljednjih 35 godina.

„Današnje vlasti u Sarajevu treba da se zapitaju zašto prekrajaju istoriju i zašto nisu u stanju da se sjete ljudi kao što je Gligorije Jeftanović. Današnje Sarajevo izgleda previše kratkovido i u nekim trenutcima previše licemjerno“, naglasio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je poručio da Istočno Sarajevo neće odustati od zahtjeva da u Sarajevu budu uklonjene table koje vrijeđaju srpski narod.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović rekao je da Gligorije Jeftanović nije bio samo najuspješniji privrednik u Sarajevu, već i u cijeloj BiH, te da ga to nije sprečavalo da se bori za srpske nacionalne interese.

„Jeftanović je bio jedan od autora oba carska memoranduma kojima je tražena veća samostalnost i autnomija, kako u vjerskim poslovima, tako i u prosvjetnim. Borio se za srpske interese i zato je bio spreman da snosi posljedice i da robija. Uspijevao je da nađe prostor i da pomogne osnivanje `Prosvjete` i `Sloge`, koja i danas postoji“, rekao je Kostović.

On je dodao i da je Gligorijev sin Zdravko jedan od osnivača Sportskog društva „Slavija“.

„Ovaj današnji čin je simbolična poruka da se mi ne odričemo sarajevskih Srba i tradicije. Ovo je bio grad u čijem stvaranju su jednako učestvovali i Srbi. Popularisanjem lika Gligorija Jeftanovića i davanjem ulica u našem gradu po njemu, mi pravimo profil ličnosti koji bi trebao da bude uzor današnjim privrednicima“, istakao je Kostović.

Protojerej Velimir Divljanović pohvalio je gradonačelnika Ćosića, ističući da je obnovom grobnice pokazao kako treba da se ponaša pravi hrišćanin i kako se čuva sjećanje na prvake iz svog naroda kada ih skoro svi drugi zaborave.

„Ostalo je malo Srba u Sarajevu i ovo je jako bitno da bi se sačuvalo sjećanje na činjenicu da su Srbi stvarali ovaj grad i činili njegovu okosnicu. Hvala gradonačelniku što je sve to prepoznao i učinio da jedno veliko ime u istoriji sarajevskih Srba ponovo bude spominjano u tom gradu“, dodao je Divljanović.

Novinska agencija Republike Srpske – SRNA nedavno je pisala o porodičnoj grobnici Gligorija Jeftanovića, koja nebrigom gradskih vlasti decenijama propada na groblju Bare.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare