Osveštan spomenik srpskoj mučenici sarajevskih logora Nadi Tomić

0

VLASENICA – U Vlasenici je danas osveštan spomenik Nadi Tomić, srpskoj mučenici sarajevskih logora, koji su podigli predstavnici Udruženja logoraša regije „Birač“.

Predsjednik ovog udruženja Vinko Lale rekao je da su logoraši bili jedina porodica Nade Tomić iz Vogošće, koja je nakon zarobljavanja preživjela strašne torture, mučenja i zlostavljanja u sarajevskim logorima.

On je naveo da je Tomićeva nakon razmjene 1995. godine došla u Vlasenicu i tu preminula 2018. godine u 72. godini.

Lale kaže da je spomenik Tomićevoj podignut zahvaljujući humanitarnoj akciji članova Udruženja, a uz podršku opštine Vlasenica i načelnika Miroslava Kraljevića.

Član Predsjedništva Udruženja logoraša regije „Birač“ Miroslav Pajić, koji je rođen u Vlasenici, a živio u Sarajevu, kaže da je Sarajevo za Srbe bio strašan logor.

„Iz Sarajeva je 150.000 Srba napustilo svoja ognjišta, pune kuće, stare majke su kosti svojih sinova iz grobova stavljale u najlon kese i prevozile u kolicima preko Trebevića. Strašno je ostaviti sve iza sebe i zato je jasno koje su patnje preživjeli sarajevski Srbi“, naveo je Pajić.

On je rekao da je podizanjem spomenika Nadi Tomić učinjeno dobro djelo jer će ona napokon naći smiraj svoje duše, a njeni sapatnici sjetiće je se i prislužiti svijeće.

Pomen Nadi Tomić služio je sveštenik Vladimir Radonjić.

Udruženje logoraša regije „Birač“ pokriva šest opština u Republici Srpskoj i jednu u Srbiji, a ima više od 620 članova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare