Ostojić: Vidovdan je srpski mit

0
Načelnik opštine Han Pijesak - Vlado Ostojić

HAN PIJESAK – Vidovdan je jedan od najvažnijih datuma u kolektivnoj svijesti srpskog naroda i jedan od temeljnih identiteta Srba, rekao je načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić.

“Mi danas svetu srpsku uspomenu, uspomenu na Kosovsku bitku slavimo u Han Pijesku, na Romaniji, u Republici Srpskoj, srpskoj Sparti gdje je srpski narod sačuvao slobodu i obnovio svoju državnost”, istakao je Ostojić na vidovdanskoj akademije, koja je održana sinoć.

On je naglasio da slaveći Vidovdan, mještani Han Pijeska sa ponosom i čašću nastavljaju tradiciju svojih predaka koju nisu prekidali ni u najtežim vremenima.

Besjedu o Kosovu i Vidovdanu govorila je novinar iz Srbije Milijana Baletić koja je istakla da su “Vidovdani srpska tragedija, srpski mit i srpski identitet”.

“To smo, zapravo, mi Srbi kada se prouči kroz vertikalu. Imam jedno preveliko osećanje u sebi, i veliku odgovornost, iako sam među svojima, ali govoriti o tako značajnom datumu kao što je Vidovdan čovjek mora da ima veliku odgovornost”, istakla je Baletićeva.

Ona je podsjetila da su svi naši Vidovdani obilježeni našim mučenicima i onima koji su stradali za srpstvo.

“Od Vidovdana 1389. godine taj kamen temeljac odakle se uzdiže srpska vertikala je Kosovska bitka, Car Lazar i Miloš Obilić i tako sve do današnjih dana i današnjih Vidovdana”, naglasila je Baletićeva.

U muzičkom programu nastupili su hor Filozofskog fakulteta iz Istočnog Sarajeva pod dirigentskom palicoma Jelene Čamur i Etno grupa “Iva” koji su izveli tradicionalne srpske pjesme.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments