Osteoporoza – jedna od pet najčešćih hroničnih bolesti

0

ISTOČNO SARAJEVO – Osteoporoza je bolest koja se najčešće javlja kod ljudi starije životne dobi i spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti, a 80 odsto oboljelih su žene, rekla je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Bolnici „Srbija“ Istočno Sarajevo Aleksandra Magazin.

Magazinova je, povodom 20. oktobra – Svjetskog dana osteoporoze, istakla da je riječ o metaboličkoj bolesti koštanog tkiva u kojoj dolazi do gubitka organskog i mineralnog dijela kosti, zbog čega one postaju krhke i lomljive, a prelomi nastaju spontano ili uz silu koja je manja od inače potrebne za prelom zdrave kosti, saopšteno je iz Bolnice „Srbija“.

„Osteoporoza ne boli, zbog toga se često naziva i tihi kradljivac kosti. Bolovi se javljaju tek kada dođe do preloma kosti i mogu da traju od šest od osam nedjelja. Najčešća mjesta preloma su ručni zglob, pršljenovi i kuk, koji mogu dovesti do trajnih posljedica i invaliditeta“, ukazala je Magazinova.

Prema njenim riječima, faktori rizika koji najčešće utiču na pojavu osteoporoze su nedostatak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola, druge pridružene bolesti i genetska predispozicija.

„Nedostatak ženskog polnog hormona estrogena koji je uzrok postmenopauzalne osteoporoze može se javiti u mlađoj dobi kod žena u slučaju rane menopauze, operacije potpunog uklanjanja jajnika i anoreksije“, dodala je Magazinova.

Ona je napomenula da je zlatni standard u dijagnostikovanju osteoporoze denziometrija, koja predstavlja radiološku metodu koja pokazuje stepen odstupanja u gustini kosti, a najčešće se mjeri na kuku i kičmi, nakon čega se određuje adekvatna terapija.

Magazinova je napomenula da se pacijentima na kortikosteroidnoj terapiji, supsticionoj terapiji za štitnu žlijezdu i onkološkim pacijentima, preporučuje mjerenje gustine kosti dva puta godišnje.

„Osnovni ciljevi prevencije i liječenja osteoporoze su očuvanje koštane mase i sprečavanje preloma, za koje je potrebna pravilna ishrana obogaćena kalcijumom, fizička aktivnost, suplementi kalcijuma i D3 vitamina, naročito u zimskom periodu kada nema sunca“, zaključila je Magazin.

Svjetski dan osteoporoze obilježava se svake godine 20. oktobra, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije, dijagnostike, liječenju osteoporoze i metaboličke bolesti kostiju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare