Organizovan okrugli sto „Prevencija korupcije u zdravstvenom sistemu BiH“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Prošlogodišnja analiza o zdravstvenoj zaštiti na području grada Istočno Sarajevo pokazala je da pacijenti nisu zadovoljni uslugom, izjavila je izvršni direktor Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ Istočno Sarajevo Milena Regoje.

Ovo udruženje organizovao je danas okrugli sto „Prevencija korupcije u zdravstvenom sistemu BiH“, kojem su prisustvovali predstavnici domova zdravlja sa područja grada, kao i Javne zdravstvene ustanove „Srbija“ iz Istočnog Sarajeva.

Prema njenim riječima, građani nisu zadovoljni ni kada je riječ o cijeni i nabavci lijekova.

Regoje je istakla da je cilj programa, koje Udruženje organizuje u saradnji sa Bolnicom „Srbija“ i realizuje uz podršku Centra civilnih inicijativa, smanjenje nivoa korupcije u zdravstvenom sistemu putem uspostavljanja jednoobraznog sistema prijave korupcije i izmjena i dopuna postojećih pravilnika i propisa.

Ona je navela da je prošlogodišnja analiza na uzorku od oko 250 građana u opštinama koje su u sastavu grada, pokazala da su se građani najviše žalili kada je riječ o usluzi kod hitnog prijema.

„Analize pokazuju da je korupcija kočnica našeg društvenog razvoja, a i nas lično. Mi, kao pojedinci, moramo da obratimo pažnju da postojeće zakone primjenjujemo na terenu i kako da i mi prepoznajemo problem i reagujemo i ističemo to javno“, istakla je Regoje.

Ona je dodala da je danas na okruglom stolu sa predstavnicima zdravstvenih ustanova predstavljen prijedlog pravilnika koji je uradio tim pravnika Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“, te će se zajedničkim radom donijeti zaključke koji će biti od velike važnosti za sve građane i pacijente koji se liječe u zdravstvenim ustanovama na ovom području.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Srbija“ Nebojša Šešlija izjavio je da je opredjeljenje uprave, menadžmenta i zdravstvenih radnika ove ustanove da je zalaganje za pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga pacijentima neupitno.

„Trudićemo se da tako i nastavimo“, rekao je Šešlija novinarima u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, pacijenti u kutiju žalbi i utisaka mogu da pišu o ličnom iskustvo o prijemu i liječenju u bolnici, tako da ima i pozitivnih, ali i ponekad negativnih komentara.

„U saradnji sa glavnom sestrom i doktorima bolnice, uglavnom se trudimo da na sve te negativne pojave reagujemo, da se to u budućnosti ne ponovi“, istakao je Šešlija.

Portparol Udruženja građana „Ženski interaktivni ruralni centar“ Istočno Sarajevo Snježana Rosuljaš navela je da je menadžment Bolnice „Srbija“ prepoznao ovu inicijativu kao dobar vid prakse.

Ona je dodala da prisustvo direktora zdravstvenih ustanova ovom okruglom stolu, ukazuje na to da su svi u društvu svjesni postojanja određenih problema, te da će zajedničkim naporima nastojati da se neke pojave kazne i da se promijeni stanje u zdravstvu nabolje, prvenstveno za građane, odnosno pacijente.

Prema njenim riječima, građani se za prijavu korupcije mogu da obrate nadležnim institucijama – Agenciji za borbu protiv korupcije, a takođe, pri Ministarstvu pravde Republike Srpske postoji tim za borbu protiv korupcije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare