Орден Његоша другог реда – круна досадашњег рада

0

ХАН ПИЈЕСАК – Орден Његоша другог реда којим је Народну библиотеку „Бранко Чучак“ на Хан Пијеску поводом Дана Републике одликовао предсједник Српске Милорад Додик представља круну свега што су запослени у овој установи културе до сада урадили, рекла је Срни директор Библиотеке Озренка Ђурић Радуловић.

Радуловићева је истакла да је то признање за дугогодишња д‌јела и рад Народне библиотеке „Бранко Чучак“ која заслужују опште поштовање и истицање.

„Срећна сам и велика ми је част што сам у име Библиотеке преузела ово високо одликовање, поготово што се Орденом Његоша одликују појединци, предузећа, установе и друге организације за изванредне радне подвиге и заслуге у привреди, науци и култури, те духовном развитку и општем напретку Републике Српске“, нагласила је Радуловићева.

Она је рекла да је за запослене ово одликовање не само част, већ и мотивација за наставак преданог рада.

Народна библиотека „Бранко Чучак“ основана је у мају 1923. и проглашена је за најбољу Народну библиотеку у 2022. години у Републици Српској.

Од 2010. године носи име истакнутог књижевника Бранка Чучка.

Ова библиотека располаже разноврсним фондом од 30.000 књига, легатима Бранка Чучка и Бранка Брђанина Бајовића.

У овој установи чувају и посебне збирке Милунке Шалић и Милоша Кнежевића и академика Рајка Кузмановића, фото-албум Хан Пијеска, те карикатуре Тоша Борковића.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare