Opština se kreditno zadužuje tri miliona KM

0

ISTOČNO SARAJEVO – Skupština opštine Istočna Ilidža je na današnjoj sjednici usvojila odluku o kreditnom zaduženju opštine u iznosu od tri miliona KM.

Od kreditnih sredstva, oko 500.000 KM je namijenjeno za saniranje budžetskog deficita iz 2020. godinu koji iznosi 1.513.592 KM, a ostatak će biti saniran iz redovnih budžetskih prihoda.

Odbornici su usvojili i Nacrt rebalansa budžeta opštine Istočna Ilidža za 2021. godinu u iznosu od 13.769.215 KM.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović istakao je da je budžet za ovu godinu usvojen, ali da zbog perioda koji je iza nas on zahtijeva rebalansiranje, pa sa oko 8.000.000 ide na oko 13.000.000 KM, zajedno sa kreditnim zaduženjem od 3.000.000 KM.

Govoreći o planu kapitalnih projekata i izgradnji srednje škole u ovoj opštini, Božović je istakao da je tu potrebna pomoć viših nivoa vlasti, sa kojima su, kako kaže, uvijek željeli da sarađuju.

Plan kapitalnih investicija za naredne dvije godine obuhvata ukupno 40 projekata iz privrede, komunalne i saobraćajne infrastrukture, kulture i turizma, obrazovanja, zdravstva i sporta kao i zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti, ukupne vrijednosti 24.333.000 KM.

Planirani iznos ulaganja biće finansiran iz budžeta opštine u iznosu od 11.503.000 KM, kreditnim sredstvima 2.500.000 KM i sredstvima granta, u iznosu od 10.330.000 KM.

Božović je naglasio da će se opština dugoročno kreditno zadužiti u iznosu od 3.000.000 KM u svrhu realizacije kapitalnih projekata i finansiranja neizmirenih obaveza iz prethodnog perioda.

Skupština je na današnjoj sjednici odbila zahtjev opštine Istočno Novo Sarajevo za plaćanje zakupa prostorija smještaja Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža uz zaključak da se hitno održi sastanak dva načelnika, kojem će prisustvovati i predstavnici svih parlamentarnih partija sa područja Istočne Ilidže.

Božović je istakao da će, ukoliko budu primorani da štite svoja prava, tužiti opštinu Istočno Novo Sarajevo, kao vlasnika postojećeg objekta, za sticanje prava svojine na osnovu održaja.

„Duže od 20 godina ova ustanova koristi te prostorije i mi nemamo želju da postanemo vlasnici, ali, ukoliko budemo primorani, uradićemo to jer mi nismo svojom odlukom smjestili Srednjoškolski centar tu, nego je to uradio grad Srpsko Sarajevo, odnosno tadašnje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske“, rekao je Božović.

On ja naveo da je tadašnja Vlada, poslije egzodusa Srba, smještala institucije u objekte koji su tada bili na raspolaganju.

Iz ove lokalne zajednice apeluju na Vladu Republike Srpske da ubrza projekat izgradnje Srednjoškolskog centra Istočna Ilidža, s obzirom na to da je opština Istočna Ilidža u proteklom periodu obezbijedila zemljište, pristupnu infrastrukturu i svu potrebnu projektnu dokumentaciju.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare