Opština obezbijedila sjemenski bijeli luk

0
Opština obezbijedila sjemenski bijeli luk

VIŠEGRAD – Opština Višegrad je u saradnji sa Poljoprivrednom zadrugom „Višegrad“ obezbijedila 600 kilograma sjemenskog ramskog bijelog luka u vrijednosti 4.200 KM, koje je dobilo šest domaćinstava s ciljem razvoja i proširenja sadnje ove poljoprivredne kulture.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Višegrad“ Bojan Čabak rekao je da je nakon osnivanja zadruge, uz veliku pomoć opštine i načelnika Mladena Đurevića, pokrenut projekat sadnje ramskog bijelog luka, autohtone vrste u BiH koja je izuzetnog kvaliteta.

„Naredne godine očekujemo proizvodnju većeg obima, širenje sadnje i uključivanje novih korisnika u ovaj projekat“, dodao je Čabak.

On je naveo da je uključen mali broj korisnika kako bi vidjeli kakve će efekte imati sadnja bijelog luka na području opštine Višegrad.

Koordinator projekta Esed Muhić rekao je da opština Višegrad i njen načelnik imaju razumijevanja da pomognu poljoprivrednu zadrugu Višegrad.

„Ovo je naš stari luk ozimi, koji može da stoji“, dodao je Muhić.

Korisnik projekta Slavenko Miličić rekao je da je na površini od jednog dunuma zasađeno oko 100 kilograma bijelog luka, zahvaljujući opštini Višegrad i Poljoprivrednoj zadruzi.

„Na maloj površini imam iskustva, a ovo je malo veća površina i nadam se da će zahvaljujući instrukcijama stručnjaka rod biti solidan. Najbitnije je da ljudi mogu imati finansijske koristi, kada imaju zemlju za sijanje“, istakao je Miličić.

Advija Kustura, koja je takođe korisnik projekta, rekla je da pored bijelog luka, proizvodi maline i jagodu.

„Odlučila sam da se prijavim na konkurs s obzirom da se bavim poljoprivredom i smatram da je ovo jedno od najboljih rješenja, jer se luk kasno sadi, a mislim da bi na proljeće trebalo biti uspjeha“, dodala je Kustura.

Ona je dodala da su urađene sve propisane mjere, kako bi rod bio dobar.

„Pošto je zimska sadnja očekujem dobru proizvodnju. Najvažnije je da je obezbijeđen otkup, koji će mnogo pomoći“, rekla je Kustura.

Korisnik projekta Radomir Ćirković je zahvalio načelniku i opštini Višegrad, koji su prepoznali da se može i treba ulagati u poljoprivredu.

„Očekujem da će rod biti dobar, jer imamo pomoć stručnjaka. Luk je mnogo lakše uzgajati nego malinu“, dodao je Ćirković.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare