Oko 1.000 vjernika u litiji dugoj 12 kilometara

0

VIŠEGRAD – U litiji dugoj 12 kilometara danas je od manastira Dobrun do Andrićgrada bilo oko 1.000 vjernika koji su podržali vjerni narod u Crnoj Gori u odbrani svetinja od diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.
Litija se kretala do Hrama Svetog cara Lazara u Andrićgradu, gdje je služen moleban.

Sveštenik Aleksandar Topalović istakao je da je narod ustao da pokaže da se oslobađa straha i da su iskreni pravoslavni vjernici koji svoje svetinje neće dati ni za šta na svijetu.

On je rekao je da su i njihovi preci, vođeni vjerom pravoslavnom, odlazili svetinji pod Ostrog, hodajući dugim, trnovitim stazama, da bi pokazali koliko su jaki u vjeri, a ponizni pred Gospodom.

Danas su svi učinili isto što i praoci, pokazujući da bez obzira gdje živjeli pravoslavni hrišćani moraju biti jedinstveni u odbrani onoga što su praoci ostavili, a to su svetinje koje su ugrožene u Crnoj Gori. Nema sile u svijetu koja može Crkvu Božiju da sruši, pa neće ni ova u Crnoj Gori“, poručio je otac Topalović.

Monah Serafim je naglasio da Crkva, kada podučava narod, daje primjer da su svi velika porodica da bi tako shvatili bliskost i ljubav koja treba da postoji.

„Kad ljudu malo više izarstu u vjeri, onda osjećaju da to nije samo velika porodica, nego da smo jedno veliko tijelo, da smo jedan organizam, da se pričešćujemo krvlju Hristovim. Ako je negdje to tijelo ugroženo, čitavo biće osjeća tu bol i saosjeća se sa bližnjima“, istakao je monah Serafim.

Sveštenik Savo Trivković rekao je da su pokazali ljubav svetoj Crkvi i Gospodu, ali i zajedništvo sa narodom u Crnoj Gori.

„Nadamo se da će im naša podrška značiti“, istakao je Trivković.

U molitvenoj litiji bio je i načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je podsjetio da je Crkva u svojoj istoriji pretrpjela mnoge progone, ali da je iz svakog izašla mnogobrojnija i blagodatnija.

„Zahvaljujem se svim vjernicima, što su okupljeni učestvovali u litiji i mirno i dostojanstveno poslali poruku podrške narodu i svetinjama u Crnoj Gori“, istakao je Đurević.

Organizatori molitvene litije su sveštenstvo i monaštvo parohija višegradskih.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog čega su organizovani molebani i litije širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

(www.palelive.com/Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare