Održano predavanje o zaštiti maline

0
Održano predavanje o zaštiti maline

VIŠEGRAD – U Višegradu je u okviru zimske škole za malinare održano predavanje o zaštiti maline, a uskoro bi trebalo da počne i praktična obuka za proljetne radove u malinjacima u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Predstavnik Ministarstva Dragan Bejatović rekao je da je predavanje organizovano kako bi što više malinara bilo uključeno u učenje o pravilnom uzgoju ove kulture.

„Naši malinari ne vode računa čime prskaju maline, te smo malo veću pažnju posvetili temi ishrane maline. Đubrenje je veoma bitna stavka u razvoju ove kulture, a njena zaštita je na prvom mjestu“, naveo je Bejatović.

On je dodao da će uskoro stručnjaci sa malinarima raditi i na terenu, odnosno radiće se praktična obuka za proljetne radove u malinjacima.

Prema njegovim riječima, svi malinari će dobiti i sertifikate o završenoj zimskoj školi, što će im pomoći pri sertifikaciji proizvodnje.

Direktor Poljoprivredne zadruge Višegrad Bojan Čabak, koja je saradnik ministarstva u organizaciji predavanja, rekao je da ova Zadruga okuplja proizvođače iz svih oblasti.

„Uzeli smo učešće u predavanju, jer se malina uzgaja na području Višegrada. Klima joj pogoduje, ali je za malinu loša veća vlažnost vazduha“, dodao je Čabak.

Predsjednik Udruženja malinara „Lastar“ Vladiša Jošilović rekao je da su ovakva predavanja dobro došla, jer uzgajivači mogu naučiti kako da uzgoj maline na ovom području prilagode klimatskim promjenama.

Jošilović ima oko 600 dunuma zasada pod malinom.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare