Održano predavanje o poljoprivrednoj proizvodnji

0

RUDO – U Domu kulture u Rudom danas je održano predavanje o značaju Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u poljoprivrednoj proizvodnji, na kojoj su učestvovali proizvođači iz Rudog, Rogatice, Čajniča i Višegrada.Tanja Borovčanin iz Poljoprivredne savjetodavne službe resorsnog ministarstva rekla je Srni da je cilj ovog predavanja upoznavanje sa podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

„Poljoprivredni proizvođači treba da znaju da mogu da apliciraju za podsticajne mjere u stočarskoj i biljnoj proizvodnji, te za dugoročna ulaganja u nabavku mehanizacije“, kaže Borovčaninova.

Ona ističe da se podsticajne mjere odnose na poljoprivredne proizvođače iz Republike Srpske, koji su upisani u registar poljoprivrednih proizvođača, kao komercijalna i nekomercijalna gazdinstva.

Prema njenim riječima, iznos podsticajnih sredstva, posebno za kapitalne investicije umanjuje se za 50 odsto, a za nekomercijalna gazdinstva 25 odsto.

„Posebno treba da napomenemo proizvođače da obnove svoju registraciju do 15. maja, da prijave svoje obradive i korisne površine i prijave tačan broj stoke koji imaju“, kaže Borovčaninova.

Ona dodaje da se od direktne proizvodnje koju podstiče Ministarstvo ubrajaju junice, sistem krava – tele, krmače, ovce, mlijeko, tov junadi, svinja, uzgoj pčela, te od biljne proizvodnje proizvedeno voće, povrće, gljive, proizvodnja pšenice, a od ove godine i dizel gorivo 100 litara po hektaru, kao i staklenička proizvodnja, organska biljna i stočarska proizvodnja.

Na području opštine Rudo u protekloj godini registrovano je 18 komercijalnih i 354 nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Poljoprivredni proizvođač Petar Todorović rekao je Srni da se u Rudom bavi proizvodnjom maline i šljive.

„Imam 700 stabala šljive požegače, a maline oko 15.000 zasada. Malina je brend na prostoru naše opštine, a mi dobijamo podsticaje od opštine i Ministarstva i to nam mnogo znači“, kaže Todorović.

On dodaje da tri člana porodice može da održava oko 5.000 sadnica malina i kaže da su dobri prinosi ove vrste voća.

Todorović planira da proširi proizvodnju maline u ovoj godini i kaže da su predavanja bitna, jer stručnjaci proizvođače upoznaju o novim tehnologijama.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare