Održano književno veče Vuleta Žurića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Dobitnik ovogodišnje Andrićeve nagrade Vuleta Žurić održao je književno veče u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo, gdje je predstavio knjige „Tajna crvenog zamka“ i „Republika Ćopić“.
Za knjigu „Tajna crvenog zamka“ Žurić je dobio Andrićevu nagradu, dok je za knjigu „Republika Ćopić“ dobio nagradu „Danko Popović“ za 2016. godinu.

Žurić je naveo da knjiga „Tajna crvenog zamka“, koja je objavljena u martu prošle godine, nije naišla na gromoglasan doček, ali je interes porastao nakon što je krajem avgusta saopšteno da je za nju dobio Andrićevu nagradu.

On je napomenuo da nije nudio rukopis knjige izdavačima već su ga kontaktirali iz izdavačke kuće „Laguna“, a poslije Andrićeve nagrade povećan je interes za promociju.

„To pokazuje da Andrićeva nagrada i dalje nije izgubila ni dio svog sjaja koji je imala“, kaže Žurić.

Prema njegovim riječima, „Tajna crvenog zamka“ govori o životu poznatih pisaca i ličnosti iz bivše Jugoslavije poput Bore Stankovića, Josipa Broza Tita, Gavrila Principa, Petra Kočića, Stevana Sremca, Vladimira Nazora, Šabana Bajramovića i Miodraga Belodedića.

Bibliotekar Slađana Bratić kaže da se Matična biblioteka Istočno Sarajevo konstantno trudi da knjigu približi korisnicima i dovede najpoznatije srpske pisce u Istočno Sarajevo, te predstavi ono što se trenutno dešava u srpskoj književnosti.

„Žurić je ove godine dobio dvije nagrade zbog čega nam je veliko zadovoljstvo i čast što smo ga večeras ugostili. Drago nam je i da se povećao broj čitalaca i da svi traže savremene srpske pisce“, rekla je Bratićeva.

Žurić je do sada objavio knjige priča „Umri muški“, „Dvije godine hladnoće“, „U krevetu sa Madonom“, „Valceri i snošaji“, „Mulen ruž“, kao i romane „Blagi dani zatim prođu“, „Rinfuz“, „Tigero“, „Crne ćurke i druge knjige crnih ćurki“, „Mrtve brave“ i „Narodnjakova smrt“.

Autor je radio drama „Omča od hartije“, „Čovjek bez peripetija“, „Ostrvo Uskoković“, „Crni glas za belu hartiju“ i „Branin orfeum u zunzarinoj palati“.

Priče su mu prevođene na njemački, engleski, grčki, španski, portugalski, poljski, italijanski, francuski, mađarski i slovenački. Predsjednik je Upravnog odbora Srpskog književnog društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare