Održano književno veče Društva „Most“

0

VIŠEGRAD – U Višegradu je održano književno veče Društva ljubitelja pisane riječi „Most“ u okviru kulturne manifestacije „Višegradska staza“, posvećene imenu i djelu Ive Andrića.

Specijalni gost bio je pjesnik LJubivoje Ršumović, koji je rekao da pozitivno što Višegrad toliko godina njeguje manifestaciju kao što je „Višegradska staza“.

„Na ovoj manifestaciji mogu upoznati nove ljude, stvoriti pesnička drugarstva, a, osim toga, uvijek se može naučiti i stvoriti nešto novo“, rekao je Ršumović.

Predsjednik Društva Slavko Heleta istakao je da im je pripala izuzetna čast da govore stihove pred velikanom srpske književnosti i pjesništva LJubivojem Ršumovićem.

„Ršumović je sa izuzetnom pažnjom saslušao sve naše stihove i na kraju se pohvalno izrazio, dajući nam savjete kako da budemo još konkretniji, bolji i uspješniji“, naveo je Heleta.

Heleta kaže da je u svojoj najnovijoj pjesmi ukazao na izuzetno stvaralaštvo srpskog kompozitora i pjesnika Dragiše Nedovića, koji je 1936. godine napisao pjesmu „U lijepom starom gradu Višegradu“.

On se nada da će na Bikavcu biti postavljena mermerna ploča u čast Nedoviću i time ozvaničiti njegov boravak i stvaralaštvo u ovom gradu.

Član Udruženja književnika Srpske i Srbije Radomir Jagodić naglasio je značaj poezije u današnje vrijeme, rekavši da ona ruši sve tragove i ono negativno što stoji oko nas.

U okviru programa manifestacije „Višegradska staza“ kod višegradske ćuprije održano je pjesničko veče.

Svoje stihove kazivali su pjesnici LJubivoje Ršumović, Milenko Jevđević, Milica Bakrač, Slobodan Jović, Vojin Ostojić, Branka Čarapić i Jelena Andrić, dok je citate iz Andrićevih djela čitala profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević.

Pjesnik Milica Bakrač iz Nikšića rekla je da je „Višegradska staza“ po 42. put dokazala da prave vrijednosti opstaju na čitavom srpskom govornom području.

„Utisci o Višegradu i ovoj manifestaciji iz godine u godinu su sve ljepši i bolji, a dragim Višegrađanima i svim prijateljima iz Republike Srpske željela bih da prenesem tople pozdrave pisaca iz Crne Gore i onih koji njeguju srpski jezik i ćirilicu“, navela je Bakračeva.

Kulturna manifestacija „Višegradska staza“ organizuje se 42. put, a 27. put u Republici Srpskoj.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare