Održano „Čučkovo podne“

0
Ilustracija

HAN PIJESAK – U Han Pijesku je danas održano „Čučkovo podne“, u okviru manifestacije „Čučkovi književni susreti“, na kome su predstavljena djela književnika Vladimira Pištala.

Direktor Narodne biblioteke „Branko Čučak“ na Han Pijesku Ozrenka Đurić istakla je da je Pištalo jedan od najčitanijih srpskih pisaca, profesor istorije i upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Književni kritičar i pisac Nenad Šaponja naveo je da je Pištalo prozni pisac vrlo lirski orijentisan i da među njegova najpoznatija ostvarenja spadaju poetske proze „Slikovnica“, manifesti, knjiga „Noći“, zbirke priča „Kraj veka, „Vitraž u sećanju“, „Priče iz celog sveta, te romani „Milenijum u Beogradu“, „Venecija“, „Tesla“, „Portret među maskama“.

Šaponja je istakao da je Pištalo ušao u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju i da je objavljen sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a u SAD je doživio dva izdanja.

On je napomenuo da su romani „Tesla“ i „Portret među maskama“ imali nezabilježen uspjeh u Srbiji poslije Ninove nagrade i nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu.

Prema njegovim riječima, Pištalo je autor neobične literarno biografske knjige „Aleksandrida“, bajkovite istorije Aleksandra Makedonskog, kao i novele „Korto Malteze“.

Za večeras je u okviru 13. po redu „Čučkovih književnih susreta“ predviđeno uručivanje nagrade „Čučkova knjiga“ dobitnici Mihaeli Šubić za zbirku pjesama „Nekoliko sitnih uboda“.

Predstavnik žirija Aleksa Janković istakao da je za nagradu konkurisalo osam naslova, te da su mogli učestvovati autori sa prvom objavljenom knjigom iz raznih žanrova proze, poezije, pripovjetke, novela, roman, esej i drama, uz uslov da je knjiga objavljena u prošloj godini.

Učesnici manifestacije prethodno su položili cvijeće na grob pjesnika Branka Čučka.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments