Održani sastanci sa predstavnicima privatnog sektora

0

VLASENICA – Prethodnih dana rukovodstvo Opštine održalo je  sastanke sa predstavnicima privatnog sektora (ugostiteljska, zanatska i trgovačka preduzetnička djelatnost) što će, kako je najavljeno, ubuduće postati praksa.

Predstavnici lokalne uprave razgovarali su sa preduzetnicima o svim gorućim problemima, koji će se u narednom periodu zajednički rješavati.

Na sastancima je predloženo da predstavnici ovih djelatnosti oforme tijela, čiji će zadatak biti zastupanje njihovih prava i interesa, kao i koordinacija sa  lokalnim vlastima.

Visoke komunalne takse, način i uslovi pod kojima se dodjeljuje prostor za postavljanje ljetnjih bašti,  osnovni su problemi sa kojima se vlasenički ugostitelji susreću, dok zanatlije smatraju da im najveću prijetnju predstavlja “rad na crno”, što je posebno izraženo u slučaju taksista, te da u tom pogledu nisu dovoljno zaštićeni. Takođe, kao i većinu njihovih kolega, muče ih visoke cijene komunalnih usluga.

Vlasnici trgovinskih radnji ukazali su na visoke cijene odvoza smeća, a pojedini smatraju da je za rješavanje njihovih problema neophodna saradnja sa višim nivoima vlasti.

Na sastanku se govorilo i o povećanju subvencija za zapošljavanje i razvoj preduzetništva iz sredstava budžeta Opštine, koja trenutno iznose 20.000 KM.

Predstavnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno – komunalne poslove Željko Koprivica kao poseban problem istakao je bespravno zauzimanje javnih površina, sa akcentom na postavljanje ljetnjih bašti i tendi, navodeći da će prioritet u narednom periodu biti rješavanje ovog problema. On je dodao da će se na narednoj sjednici Skupštine opštine Vlasenica razmatrati prijedlog Programa korištenja javnih površina i neizgrađenog građevinskog zemljišta radi postavljanja privremenih objekata.

Slaviša Mazić iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Vlasenica, naveo je da će Administrativna služba opštine sagledati postojeće stanje i pokušati da pomogne privatnim preduzetnicima.

“Napravićemo analizu komunalnih taksi i usluga, sagledaćemo stanje u susjednim opštinama , uputićemo prijedloge skupštini na razmatranje i nadamo se da ćemo na taj način rješiti dio problema” – ističe Mazić.

Predstavnik vlaseničkog Biroa za zapošljavanje Radinka Obrenović prezentovala je preduzetnicima aktuelni program Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, koji se odnosi na sufinansiranje zapošljavanja radnika.

Na području opštine Vlasenica registrovano je 40 samostalnih ugostiteljskih radnji, 75 trgovačkih  i 42 zanatske radnje.

(www.palelive.com / opstina-vlasenica.org)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare