Održana svečana akademija povodom kulturne manifestacije „Vidakovićevi dani“

0

RUDO – U Rudom je održana svečana akademija povodom kulturne manifestacije „Vidakovićevi dani“, na kojoj je prigodnu besjedu održao književnik LJubivoje Ršumović.
U programu akademije sinoć su učestvovali glumica Ivana Žigon, Ženska etno grupa iz Foče i crkveni hor iz Prijepolja.

Načelnik opštine Rudo Rato Rajak rekao je da je veoma bitno održavati „Vidakovićeve dane“ jer je Rudo mala opština i svaki kulturni događaj za građane predstavlja obogaćivanje svakodnevnog života i otvaranje novih prozora u svijet kulture i umjetnosti.

„Stanovnici iz regije dolaze na ove događaje i to nas posebno raduje, a često su tu učesnici manifestacije iz drugih opština“, dodao je Rajak, koji je otvorio svečanu akademiju.

On je napomenuo da je opština Rudo redovno uključena u razvoj ove manifestacije i da predstavlja osnovnu logističku podršku Centru za kulturu i prosvjetu u opštini.

Književnik LJubivoje Ršumović svoju besjedu je nazvao „Slovo u slavu pjesme – tvorca Miloša Vidakovića“.

„Miloš je imao knjige kao igračke, da učini pjesme jednostavno vidljivim. NJegovi stihovi su proročki i danas su važniji nego kad su nastali. Miloš je svojim životom platio svoje stvaralaštvo, Miloš je živ i danas. Pjesnici su prvaci i zato su često kao vješti spaljivani na lomači“, rekao je Ršumović.

On je u okviru Vidakovićevih dana održao pjesnički čas za školarce iz Osnovne škole „Rudo“ u kojem su zajedno recitovali, pjevali i rješavali zagonetke.

Direktor Centra za kulturu i prosvjetu „Prosvjeta“ iz Rudog Ilija Lučić rekao je da je ovo vodeća književna manifestacija u opštini Rudo, s obzirom na to da ima kontinuitet i da je postala tradicionalna.

Na svečanoj akademiji proglašeni su najbolji literarni radovi, a najboljim učesnicima žiri je dodijelio nagrade i priznanja. Prvo mjesto pripalo je LJubici Minić iz Priboja, drugo mjesto Anđeli Ristović iz Rudog, a treće Jovani Lazović sa Pala.

Manifestacija „Vidakovićevi dani“ završava se sutra nastupom foklornih grupa iz Srpske i Srbije.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije „Mlada Bosna“. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare