Održan tradicionalni godišnji koncert

0

Članovi Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ „Mladost“ sa Pala, koje djeluje 64 godine, održali su večeras tradicionalni godišnji koncert zajedno sa gostima, članovima kulturno-umjetničkog društva „Mladost“ iz Hamburga.

Više od 200 članova ova dva društva, sa izvornom vokalnom grupom, orkestrom i djecom iz vrtića „Bubamara“ predstavili su svoja umijeća mnogobrojnim posjetiocima u Sportsko-poslovnom centru „Peki“ na Palama.

Predsjednik KUD-a „Mladost“ Milan Čvoro rekao je novinarima da je cilj koncerta da se pokaže sve ono što su radili članovi KUD-a tokom cijele godine.

On dodaje da je ova godina bila mnogo uspješna, a da sljedeće godine slave 65 godina postojanja KUD-a odnosno 40 godina postojanja pod imenom KUD „Mladost“ sa Pala.

Čvoro je istakao da KUD pokušava da u školskim ustanovama i vrtićima organizuju svoje sekcije, tako da u vrtiću „Bubamara“ imaju folklornu i baletsku sekciju koja je večeras prvi put nastupala.

On kaže da iduće godine planiraju posjetiti Banjaluku gdje će sa novom koreografijom nastupati u maju na Evropskoj smotri folklora, zatim slijedi Poljska i NJemačka, a za dalje će se vidjeti jer sve zavisi od finansijskih sredstava.

Član KUD-a „Mladost“ iz Hamburga Jelena Plakalović rekla je da se večeras njihovih 25 članova predstavilo sa igrama Šumadije, Bosilegradskog krajišta i Crne trave, a da društvo trenutno broji 125 članova.

KUD „Mladost“ osnovano je 1953. godine i imaju 300 članova podijeljenih u četiri grupe, od najstarijih do najmlađih.

Okupljaju djecu i omladinu svih uzrasta u više sekcija – folklorna, frulaška, guslarska, narodni orkestar i izvorna grupa, te se bave očuvanjem izvorne narodne tradicije i kulture kroz igru, pjesmu i sakupljanje narodne nošnje.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare