Održan sastanak o zaštiti prava potrošača

0

Na Palama je u četvrtak održan sastanak sa vodećim trgovačkim centrima, pružaocima usluga od opšteg ekonomskog interesa i predstavnicima lokalne uprave u Sarajevsko-romanijskoj regiji, u okviru projekta “Saradnja sa trgovcima – put ka uspješnom rješavanju prigovora potrošača”.

Portparol Udruženje građana “Ženski interaktivni ruralni centar” iz Istočnog Sarajeva Snježana Rosuljaš rekla je da oni rade ovaj projekat u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske, kako bi pružili što kvalitetnije usluge građanima.

Ona navodi da u Republici Srpskoj postoji osam Udruženja koja su registrovana u evidenciji Ministarstva trgovine i turizma koji rade sa ciljem pružanja usluga potrošačima.

“Kada se potrošač nama obrati, savjetujemo ga i imamo određene korake u postupanju, kada je riječ o rješavanju prigovora. Potrošač pisani prigovor uputi trgovcu, koji u roku od osam dana treba da mu odgovori, a ukoliko odgovor bude negativan, a smatramo da potrošač po Zakonu ima pravo, mi nastojimo da se mentorski uključimo u pregovore sa trgovcem”, ističe Rosuljaševa.

Prema njenim riječima, ako i to ne da pozitivne rezultate onda uključuju Republičku upravu za inspekcijske poslove gdje obično po njihovom pravu svi pružaoci usluga postupe u korist potrošača koji ima opravdan zahtjev.

Ona dodaje da do sada imaju jako dobra iskustva kada potrošač uputi prigovor Republičkoj upravi, Urduženje tada obavijeste iz trgovačkih lanaca i radnji da je inspekcija reagovala i odradila svoj posao.

Rosuljaševa je naglasila da se najveći vid prigovora odnosi na usluge opšteg ekonomskog interesa, kao što su telekomunikacione usluge.

Šef kabineta načelnika opštine Pale Igor Ikonić rekao je da su na sastanku razgovarali o izuzetno aktuelnoj temi za građane ove lokalne zajednice.

On je istakao da je opština Pale i prema Zakonu o zaštiti potrošača jedan od nosilaca zaštite i jedan od subjekata koji treba da se uključi u tu zaštitu.

“Opština će svakako u okviru svoje nadležnost utvrđeno zakonom preduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako bi se naši potrošači adekvatno zaštitili. Nama je u interesu da imamo zadovoljne potrošače i trgovce, kao i sve ostale aktivne privrednike na području Pala”, rekao je Ikonić.

Organizator sastanka je Udruženje građana “Ženski interaktivni ruralni centar” iz Istočnog Sarajeva, koje se bavi zaštitom prava potrošača u Sarajevsko-romanijskoj regiji, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine i turizma.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments