Održan Sabor starog pjevanja u Srba

0

NOVO GORAŽDE – U porti Hrama Svetog Đorđa u Novom Goraždu održan je Sabor starog pjevanja u Srba „Donja Sopotnica 2017“, na kojem je učestvovalo oko 500 članova izvornih pjevačkih grupa i instrumentalista iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.


Nakon pozdravne besjede nadležnog sveštenika Mihaila Andrića i tradicionalne zdravice Dragoljuba Stojanovića, ovu afirmisanu međunarodnu smotru stare srpske pjesme otvorila je načelnik opštine Novo Goražde Mila Petković.

Prema ocjeni stručnog žirija, u konkurenciji 40 muških pjevačkih grupa prvo mjesto su podijelile grupe „Srpska šajkača“ iz Lučana, „Podkovač“ iz Pljevalja i „Sretenje“ iz Rogatice.

Drugo mjesto su podijelile muške pjevačke grupe „Knez Lazar“ Prilepac kod Požege, „Grbalj“ Kotor i „Milenko Đukić Čiko“ Bijeljina, a treće „Zvuci Kadinjače“ Bajina Bašta, „LJubišnja“ Pljevlja i „Plavi neveni“ Foča.

U ovoj konkurenciji specijalna nagrada za očuvanje narodne tradicije pripala je grupi „Izvor“ iz Čajniča, nagradu za najbolje izvedenu pjesmu osvojila je muška pjevačka grupa „Sveti Vasilije Ostroški“ Rogatica, a za najboljeg solistu proglašen je Milan Vuković iz grupe „Plavi neveni“ Foča.

U konkurenciji muških dvojaca prvi su bili članovi grupe „Filip Višnjić“ Bratunac, ispred „Slavije“ Istočno Sarajevo. Specijalna nagrada za izvornost pjevanja pripala je grupi „Jabučani“ iz Vojkovića, a druga grupi „Slavuj“ iz Sevojna.

U konkurenciji 20 ženskih pjevačkih grupa prvo mjesto su podijelili „Zvuci Kadinjače“ Bajina Bašta, „Grbalj“ Kotor i „Mladost“ Pale. Drugo mjesto su podijelile grupe „Srpska šajkača“ Puhovo kod Lučana i „Sretenje“ Rogatica, a treće „Ribnica“ Kraljevo i „Zavičaj“ Sokolac.

Najbolji ženski dvojac imala je grupa „Prvo zrno suncokreta“ iz Arilja, a za najboljeg solistu proglašena je Milja Dramićanin.

Specijalnu nagradu za očuvanje tradicije zavičaja u ženskoj konkurenciji osvojila je grupa „Prigrevica“ iz Sombora, a nagradu za najbolje izvedenu pjesmu dobile su članice grupe „Srđan Knežević“ iz Istočnog Sarajeva.

U konkurenciji mladih ženskih grupa najbolje su bile „Trnovke“ iz Vojkovića, ispred grupe „Podkovač“ iz Pljevalja.

Prema ocjeni brojne publike, specijalna nagrada pripala je muškoj pjevačkoj grupi „Zavičaj“ sa Sokoca.

Ovogodišnji Sabor uspješno su organizovali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Novo Goražde i Pravoslavna crkvena opština goraždanska.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare