Održan Četvrti sajam poljoprivrede i privrede

0
Održan Četvrti sajam poljoprivrede i privrede

VLASENICA – Na Četvrtom sajmu poljoprivrede i privrede koji je danas održan u Vlasenici proizvode je predstavilo oko 70 poljoprivrednih proizvođača i privrednika iz Republike Srpske i regiona.

Sajam je otvorio načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević, koji je istakao da je ova manifestacija postala prepoznatljiva u regionu, a cilj joj je jačanje poljoprivredne proizvodnje i sela, te razvoj privrede.

„Planiramo da u narednom periodu mnogo više sredstava u budžetu izdvajamo za poljoprivredne subvencije, te za podsticaj zapošljavanja i samozapošljavanja. Želimo stimulisati naše ljude, a praksa je pokazala da se vlastitim radom i uz podršku zajednice, može mnogo toga uraditi“, rekao je Kraljević novinarima.

Rukovodilac Područne jedinice Bijeljina u resoru za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, vodiprivrede i šumarstva Republike Srpske Dragan Zarić rekao je da resorno ministarstvo podržava, te da će i u budućnosti podržavati ovakve manifestacije.

„Cilj nam je da omogućimo da se ljudi susreću, da pokažu ono što imaju i čime se bave, te kakve rezultate postižu, ali i da ukažu na probleme koje imaju u svojoj proizvodnji“, rekao je Zarić.

Samostalni stručni saradnik za razvoj poljoprivrede u opštini Vlasenica Rade Mališević rekao je da je na Sajmu, osim izložbe poljoprivrednih proizvoda i stočne hrane, organizovana i izložba sitne i krupne stoke.

„Iz godine u godinu sve je više posjetilaca Sajma. Prošle godine ih je bilo oko 3.000, a ove će, vjerujem, taj broj biti i veći“, rekao je Mališević.

Nedeljko Milić iz Vlasenice rekao je da se već desetak godina bavi poljoprivredom kao dodatnom djelatnošću – proizvodi med, prerađuje voćne kulture od kojih pravi kompote, džemove, razne vrste rakije i likera, zatim mlijeko i mliječne proizvode, koje plasira na tržište.

„Zadovoljan sam. Ko hoće da radi, može dosta toga postići u poljoprivredi, pogotovo kao dodatnoj djelatnosti. Sajam nam još više pomogne da predstavimo svoje proizvode i razmijenimo korisna iskustva“, rekao je Milić.

U okviru Sajma upriličena je i prezentacija domaćih gastro-specijaliteta koje su pripremile članice lokalnog udruženja „Podrinje“.

Svim učesnicima dodijeljene su zahvalnice, a posebna priznanja dodijeljena su pojedincima i firmama za postignute rezultate iz oblasti stočarstva, kozarstva, povrtlarstva i rezultate iz oblasti humanitarnog rada, te za promociju domaće radinosti.

Organizator Sajma je opština Vlasenica uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Repubike Srpske i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare