Одиграна представа „На кафи код кнегиње Љубице“

0

У оквиру манифестације „Дани Филозофског факултета“ вечерас је на Палама одиграма монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ у извођењу Вјере Мујовић глумице Народног позоришта у Београду, која говори о чувеној српској владарки, њеној суровој судбини јер је након смјене династије завршила у прогонству.

Аутор монодраме је Наташа Поповска.

Мујовићева је изјавила новинарима да је обавеза и част глумити кнегињу Љубицу као и дочарати лик снажне жене која се бавила политиком.

„Она је убила љубавницу свога мужа, планирала да убије и другу. Много тога је урадила за Србију јер је била свесна знања, образовања, писмености и била свесна важности тих стубова идентитета културе, јер језик је старији од државе“, наводи Мујовићева.

Према њеним ријечима, кнегиња Љубица се крваво борила и за свога супруга за кога је сматрала да је издао, и за своју д‌јецу. „У једном кратком даху покушавам да гледаоцима изнесем њену судбину“, истиче глумица.

Љубица Обреновић била је српска кнегиња, супруга Милоша Обреновића и мајка кнеза Михаила Обреновића. Упокојила се у прогонству 1843. године у Новом Саду, који је тада био у саставу Аустријског царства, након што је 1842. године власт у Србији преузела династија Карађорђевића.

Кнегиња Љубица сахрањена је у манастиру Крушедол на Фрушкој гори.

У оквиру „Дана Филозофског факултета“ сутра ће у амфитеатру овог факултета у 10.00 часова бити отварање Међународног научног скупа „Наука и стварност“.

За понед‌јељак, 20. маја, планирано је отворање изложбе „Орао, лав и крин – хералдика средњовјековних српских земаља“ у 17.00 часова у холу Филозофског факултета Пале.

Обред ломљења славског колача биће на дан славе Светог Јована Богослова, 21. маја, у 12.00 часова у деканату Факултета.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare