Odata počast stradalim pripadnicima „Mlade Bosne“

0

SARAJEVO/ISTOČNO SARAJEVO – Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je danas da je Vidovdan za srpski narod važan iz više razloga, a da su hici iz 1914. godine dokaz da se nit slobodarskog duha provlači od Kosovskog boja do današnjih dana.

Kostović je danas, u okviru manifestacije „Principovi dani u Istočnom Novom Sarajevu“, prisustvovao Svetoj liturgiji u kapeli Svetih Arhanđela Georgija i Gavrila u Sarajevu i sa načelnikom opštine Jovanom Katićem položio vijenac na spomenik pripadnicima „Mlade Bosne“.

„Ovi dani i događaji su jako bitni jer šalju poruku da smo narod koji voli i cijeni slobodu i da smo narod koji se sjeća onih koji su položili svoje živote za tu slobodu“, rekao je Kostović novinarima.

On je istakao da je ova veličanstvena kapela sama po sebi istorijski spomenik – projektovao ju je najveći arhitekta tog doba Aleksandar Deroko, a napravljena je od nadgrobnih spomenika sa starog pravoslavnog groblja koje se nalazilo na mjestu današnjeg parlamenta BiH.

„Prenošenjem ostataka vidovdanskih heroja, ovo mjesto je dobilo simboliku i predstavlja spomenik sarajevskiom Srbima i idealima mladobosanaca koji su se borili za slobodu“, rekao je Kostović.

Ovom prilikom, on je podsjetio da je opština Istočno Novo Sarajevo donijela hrabru političku odluku i napravila park posvećen Gavrilu Principu u kojem je postavljena i njegova bista, identična onoj u Beogradu.

Kostović je najavio da će, najvjerovatnije, naredne godine, pored Principove, postaviti biste njegovih saradnika iz „Mlade Bosne“.

Predstavnici lokalne vlasti odali su počast pripadnicima „Mlade Bosne“, i na spomenik Gavrilu Principu, u parku koje nosi njegovo ime u Istočnom Novom Sarajevu, položili vijence.

Predsjednik Boračke organizacije ove opštine Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je 28. juni, Vidovdan, jedan od veoma važnih datuma u istoriji srpskog naroda.

„Ovo je dan kada se prisjećamo svih srpskih žrtava koje su stradale za slobodu od Kosovskog boja do danas. Boračka organizacija nastoji da njeguje tradiciju i to prenese na mlađe generacije“, izjavio je Tuševljak.

Na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, član „Mlade Bosne“ Gavrilo Princip izvršio je u Sarajevu atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda, a od posljedica slučajnog ranjavanja preminula je njegova supruga Sofija Hotek.

Sarajevski atentat poslužio je austrougarskim vlastima za napad na Srbiju, što je dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata.

Članovi „Mlade Bosne“ izvršili su atentat u znak protesta protiv austrougarske okupatorske politike i zbog težnje Srba za oslobođenje i ujedinjenje.

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare