Odata počast poginulim borcima protiv fašizma

0

SOKOLAC – Delegacija Ruske Federacije u BiH, grada Istočno Sarajevo, opštine Sokolac i SUBNOR-a položile su vijence na Spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu, na kojoj su upisana imena 969 partizanskih boraca sa područja ove opštine.

Zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva Danko Vučetić rekao je novinarima da je sa područja romanijskog kraja u ratu protiv fašizma učestvovalo oko 11.500 boraca, a poginulo je oko 5.500 boraca.

On je naglasio da današnjim polaganjem vijenaca odaje dužno poštovanje svim žrtvama Drugog svjetskog rata, te podsjetio da je „ustanički narod Romanije iznjedrio deset narodnih heroja“, od kojih je pet poginulo u jednom danu 21. januara 1942. godine.

Vučetić je istakao da je narod romanijskog kraja učestvovao u svakom otporu prema tiranima, tako i u ratovima 1912. do 1913. godine, protiv Austrougarske monarhije u Prvom svjetskom ratu.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao da je Romanija bila jedan od slobodarskih bastiona u Drugom svjetskom ratu i da se borci iz toga vremena ne zaboravljaju.

Bjelica je izrazio uvjerenje da je dosta sjećanja na borbu protiv fašizma preneseno na mlađe naraštaje koji obilaze brojne spomenike i obilježja iz oslobodilačkih ratova naroda ovog kraja, te napomenuo kako lokalna uprava brine o desetak spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata u ovoj lokalnoj zajednici.

Na Spomen-kosturnicu u Parku boraca Romanije na Sokocu vijence su položile i delegacije Socijalističke partije i Demoktarskog narodnog saveza sa Sokoca.

Grad Istročno Sarajevo prvi put prošle godine organizovao je „Marš besmrtnog puka“ na području ovog grada, ali ove godine na 75 godina obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom ta akcija nije realizovana zbog epidemije virusa korona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare