Markova farma koka za zdravu ishranu

2

Dvadesetpetogodišnji Marko Đukić sa Pala bavi se proizvodnjom domaćih jaja, pilića i uzgojem koka, te na taj način sebi obezbjeđuje džeparac potreban za fakultet.

Đukić priča za Srnu da uzgojem koka i prodajom jaja sebi obezbjeđuje džeparac koji mu je potreban za fakultet i druženje, a u svemu tome najveću podršku i pomoć dobija od svoje porodice.

„Na farmi posjedujem 130 koka za proizvodnju jaja za ishranu koje su na slobodnom ispustu tokom čitavog dana, kao i dva jata od 15 koka sa dva pijevca za proizvodnju jaja za nasad. Imam preko 100 pilica za sledeću sezonu“, ističe Đukić, koji je student treće godine Poljoprivrednog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Đukić je podsjetio da se proizvodnjom domaćih jaja počeo baviti prije tri godine isključivo zbog ljubavi prema živini i zdravoj ishrani, a prije godinu i po počeo je uzgajati piliće.

Marko posjeduje dva tipa živine – koke za jaja i koke za jaja i meso.

Prema njegovim riječima, koke za jaja su leghorn i talijanka, koje karakteriše velika nosivost jaja od 220 do 270 na godišnjem nivou i bijele ljuske jajeta.

“Koke za jaja i meso su austrolorp i saseks, koje karakteristiše manja nosivost jaja do 180 na godišnjem nivou, te kvalitetno meso za ishranu“, dodaje Đukić.

Đukić navodi da koke isključivo hrani žitaricama kao što su ječam, kukuruz i soja, a preko dana su puštene, što im omogućava unos dodatnih proteina i zelene mase.

Jaja prodaje na kućnom pragu i ima stalne mušterije.

Cijena školjke jaja za ishranu je 13 KM, a cijena jaja za nasad /plodnih jaja/ kreću se od jedne do dvije KM po komadu.

Marko bi u budućnosti volio da učestvuje na raznim izložbama i postane sudija za ukrasnu živinu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
2 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Bravo!

Dobar primjer za mlade ljude!