Odata pošta za sve stradale heroje u Drugom svjetskom ratu

0

Polaganjem vijenaca na spomenik narodnom heroju Milanu Simoviću i palim borcima u Drugom svjetskom ratu na Palama danas je obilježen 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom.
Zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Keresteđijanc je istakao da su narodi Sovjetskog saveza i Jugoslavije podnijeli ogromne žrtve da se dobije teška bitka.

„Izgubljeno je 27 miliona života od kojih je bilo 13 miliona civila. Ogromne žrtve su dali partizani, antifašisti koji su učestvovali u krvavim bitkama posebno u BiH sa fazistima, nacistima“, istakao je Keresteđijanc.

On je rekao da je ovaj datum zajednički praznik ruskog i srpskog naroda, te da oni u Rusiji duboko pamte i poštuju taj nesebičan podvig gdje su pale ogromne žrtave koje nisu bile uzaludne.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković čestitao je 9. maj i napomenuo da predstavnici Gradske uprave u više opština u sastavu grada položu cvijeće i vijence u čast poginulih i na taj način njeguju sjećanje na njih.

On je istakao da je prethodnih godina organizovan niz aktivnosti kako bi se ukazalo na značaj ovog datuma, te podsjetio da se grad prošle godine uključio u manifestaciju „Besmrtni puk“, ali da to zbog virusa korona nisu u prilici da organizuju i ove godine.

Vuković je ukazao na odličnu saradnju sa Ruskom Federacijom, podsjetivši da su nedavno sklopili bratimljenje sa gradom Kolomnom u Moskovskoj oblasti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da stanovnici Pala danas imaju dužnost da se prisjete svih onih koji su dali svoje živote za odbranu Sarajevsko-romanijske regije, Republike Srpske, jer je riječ o hiljadu sugrađana.

„Srbi su kroz Prvi i Drugi Svjetski rat kao i odbrambeno-otadžbinski rat dali najsvjetlije za odbranu ovih prostora, a najamanje što možemo učiniti jeste da im se odužimo sjećanjem na njih“, izjavio je Jugović, čestitajući Dan pobjede nad fazišmom.

Predsjednik SUBNOR-a Pale Milomir Prović rekao je da su na ovom prostorima pale velike žrtve. „Moj otac je sahranjen na ovoj spomen-kosturnici u kojoj je ispisano 99 imena, 40 prvoboraca i tri narodna heroja. Potomci moraju njegovati i čuvati tradiciju sjećanje na Dan pobjede nad fašizmom, koji se desio prije 75 godina“, naglasio je Prović.

Vijence su položili predstavnici ambasade Ruske federacije u BiH, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković, predstavnici opštine Pale i SUBNOR-a.

 

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare