Odata počast poginulim borcima i radnicima “Famosa”

0

Parastosom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomen-obilježje u krugu fabrike “Famos-Koran” na Palama, danas je odata počast za 25 boraca-radnika ovog preduzeća koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Nakon liturgije za poginule borce, vijence i cvijeće na spomenik poginulim radnicima “Famosa” položile su delegacije Boračke organizacije opštine Pale, predstavnici Skupštine opštine i načelnik Miodrag Kovačević, te članovi porodica poginulih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Pale Mihajlo Parađina rekao je da je ovo jedan od značajnih datuma iz kalendara ove organizacije, kojim se njeguju tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata.

“Na ovaj način čuvamo tradiciju i uspomene na ljude koji su dali najvrednije što su imali – svoje živote, za stvaranje Republike Srpske”, rekao je Parađina.

On je istakao da je Boračka organizacija riješila pitanje stambenog zbrinjavanja prioritetnih grupa – porodica poginulih boraca i invalida, napominjući da je zapošljavanje sada glavni problem tih porodica, a prije svega njihove djece.

“Vodimo stalnu `borbu` da riješimo taj problem. Negdje imamo razumijevanja, a negdje moramo `da pokažemo mišiće`, jer djeca čiji su očevi dali živote za odbranu Republike Srpske moraju imati prioritet u zapošljavanju”, istakao je Parađina.

On smatra da se ovaj problem treba riješiti propisima. “Na Skupštini Boračke organizacije Republike Srpske donijeli smo zaključak da je potrebno da se donesu neki zakonski akti, možda kroz izmjene i dopune Zakona o radu ili neki drugi podzakonski akti, kako bi djeca poginulih boraca dobila dodatne bodove s ciljem lakšeg zapošljavanja i mogućnosti obrazovanja”, naveo je Parađina.

Predsjednik Odbora poginulih boraca Boračke organizacije Pale i supruga poginulog boraca Milojka Jokić rekla je da je žalosno da djeca poginulih boraca, koji su podizali nekadašnji industrijski gigant kao što je “Famos”, sada ne mogu da se zaposle.

“Žalosno je da propada ovo preduzeće, a njihova djeca gladuju. Ta djeca sada imaju godine kao i oni kada su poginuli, imaju svoje porodice, a niko od njih ne radi, iako su, uglavnom, visokoobrazovni kadrovi”, navela je Jokićeva.

Ona je poručila da Republiku Srpsku treba čuvati i za one koji su dali svoje živote i za njihovo potomstvo.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments