Od početka godine prijevremeno rođeno 37 beba

0

ISTOČNO SARAJEVO – Od početka godine u porodilištu Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu prijevremeno je rođeno 37 beba, koje su posebno osjetljive neposredno nakon dolaska na svijet i u ranom razvoju, izjavila je Srni Mileva Mirović Tanić iz podružnice Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”.

Tanićeva je pojasnila da su prijevremeno rođena djeca u riziku od većeg broja razvojnih teškoća i različitih zdravstvenih komplikacija, od kojih su neke odmah uočljive, a neke u kasnijim fazama razvoja.

“Jedna od tih komplikacija, kojoj smo ove godine posvetili posebnu pažnju je retinopatija. Onako malo i nejako biće, u nesigurnim uslovima, upućuje se medicinskim transportom ka Institutu za neonatologiju u Beogradu na lasersku operaciju, koja spasava ove mališane od sljepila”, rekla je Tanićeva.

Ona je navela da se roditelji ove djece i zdravstveni radnici nalaze pred brojnim izazovima, a najveći je rad sa medicinskom opremom koja nije dovoljna ili je zastarjela.

Tanićeva je istakla da je Udruženje pokrenulo inicijativu za dopunu Zakona o radu kako bi majkama bilo produženo porodiljsko odsustvo i data mogućnost da se sve kontrole, fizikalne terapije i sve potrebno za zdravlje djece obavi u njihovom prisustvu i pravovremeno.

“Naišli smo na podršku i razumijevanje narodnih poslanika i nadamo se da ćemo zajednički uspjeti u ovoj namjeri”, kaže Tanićeva.

Ona je ukazala da prijevremeni porođaj nije tabu tema, te da Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice” pruža sve vrste podrške članovima, od psihološke do finansijske, u zavisnosti od potrebe.

Tanićeva je navela da podružnica u Istočnom Sarajevu zvanično okuplja 30 roditelja koji imaju “mrvice” uzrasta od nekoliko mjeseci do odrasle djece koja su aktivna u radu udruženja.

“Vodimo se pitanjem šta je potrebno `mrvicama` koje se rode prije vremena u bolnici `Srbija` i do sada smo uspijevali da odgovorimo. Kao i svake godine, za praznike ćemo pokušati da obezbijedimo ono što Odjeljenje pedijatrije bude navelo kao neophodno”, rekla je Tanićeva i dodala da je do sada Udruženje doniralo topli krevetić Bolnici “Srbija”, posteljinu, flašice i brošure o ovim bebama.

Tanićeva je napomenula da je tokom protekle tri godine mnogo urađeno uz pomoć društveno odgovornih lica, kompanija, institucija i građana Srpske, te napominje da je primarni cilj udruženja bilo pružanje psihološke podrške majkama koje leže na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

“Opremili smo dvije prostorije za izmuzavanje mlijeka na intenzivnoj i poluintenzivnoj njezi. Uz pomoć društveno odgovornih preduzeća, institucija, pojedinaca, naših članova, političkih subjekata, kabineta predsjednika Republike Srpske i Vlade obezbijedili smo EEG monitoring i 10 toplih krevetića. Podržali smo projekat `Olimpije` za nabavku medicinske opreme širom BiH”, istakla je Tanićeva.

Ona je ukazala da je počela tradicionalna kampanja “LJubičasti novembar”, tokom koje je aktivan humanitarni broj 1415, te da je ove godine organizovana akcija “Sanjam svijet, vidim svijet”.

“Međunarodni dan prijevremeno rođene djece obilježava se 17. novembra i ove godine ćemo organizovati druženje za naše `mrvice` u igraonici Studio kluba u našem gradu. Menadžment kluba je izrazio želju da to bude njihov poklon našem Udruženju”, rekla je Tanićeva.

Ona je navela da će taj dan biti upriličeno i puštanje ljubičastih balona za sve “mrvice” koje nisu dobile bitku, a vrtić “Patrijarh Pavle” u Istočnom Novom Sarajevu će, kao i prošle godine, biti osvijetljen u toj boji.

Tanićeva kaže da bi krajem mjeseca trebalo da bude organizovana i humanitarna pozorišna predstava za djecu u saradnji sa “Pozorišnim četvrtkom” iz Istočnog Sarajeva, dodavši da udruženje ima i ugovor sa Matičnom bibliotekom, koja im ustupa prostorije Dječije biblioteke, gdje se održavaju sastanci i druženja “mrvica”.

“Osnovna škola `Sveti Sava` nam je obezbijedila korišćenje senzorne sobe i usluge školskog defektologa, kao i prostorija za produženi boravak i fiskulturne sale. Srednja škola `28. juni`, takođe, ustupa prostorije, a i učenici su uključeni u rad Udruženja kao volonteri”, istakla je Tanićeva.

Tanićeva je naglasila da se svi zainteresovani za rad Udruženja mogu javiti posredstvom društvenih mreža “Fejsbuk” i “Instagram”, te mejlom /nasemrvice@gmail.com/, kao i na stranici Udruženja.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments