Objavljen konkurs za učešće na 15. međunarodnom filmskom festivalu

0
Ilustracija

ISTOČNO SARAJEVO – Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ raspisao je konkurs za takmičarski program 15. festivala, koji bi ove godine trebao da bude održan od 9. do 13. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom „Vaš festival 15 godina“, izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, pravo učešća na Festivalu imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine, a posljednji rok za prijavu je 25. juli.

„Vizija filma spada u posebnu estetiku. To će biti i vodilja u selekciji 15. festivala. Antropološka čistota filma koja pokriva polje stvarnog svijeta i čitavo polje mašte ujedno je dio objektivnog i subjektivnog koje se može naći u vidnom polju kamere. Šta to znači biti čovjek? Odgovor na ovo pitanje pokušaćemo da damo kroz filmsko oko 15. festivala čija će matrica filmova sadržavati najbolja umjetnička filmska djela“, navela je Štifanićeva.

Ona je precizirala da će se filmovi takmičiti u pet festivalskih selekcija: „U fokusu“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; „Eks JU u fokusu“ – Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; „Kratke priče“ – Selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; „Ključ za film“ – Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i

„Novi pogledi“ – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

I ove godine autori će se takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat „Kneza Pavla Radenovića“, za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

„Ovogodišnji jubilarni festival trebao bi da bude održan od 9. do 13. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom `Vaš festival 15 godina`. Ovih 15 godina doživljavamo kao period nesebičnog zalaganja, neuništive volje da festival opstane i u najtežim vremenima za kulturu i umjetnost i nastavi svoju misiju školovanja i razvoja filmske publike i kinematografije i promocije umjetničkih vrijednosti autora iz cijelog svijeta“, ističe Štifanićeva.

Ovogodišnji 15. jubilarni festival donosi bogat takmičarski i prateći program festivala sa filmskim ostvarenjima iz cijelog svijeta.

„U okviru pratećeg programa festivala planiramo održavanje Filmske škole Prvog kadra sa Radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanja, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, programe posvjećene laureatima, velikanima
domaćeg filma, Dječiji filmski program KIDS Fest i specijalne filmske projekcije.

Dio programa festivala biće održan i na onlajn platformi, što festival čini još dostupnijim publici koja je ostala vjerna svih ovih festivalskih godina, ali pruža mogućnost da se poveća vidljivost festivalskog programa“, zaključila je Štifanićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare