Obilježeno 70 godina višegradske gimnazije

0
Obilježeno 70 godina višegradske gimnazije

VIŠEGRAD – Višegradski Srednjoškolski centar “Ivo Andrić” obilježio je danas 70 godina od nastanka, a na svečanosti su uručene zahvalnice penzionisanim profesorima i istaknutim pojedincima.

Vršilac dužnosti direktora ove obrazovne ustanove Divna Vasić rekla je da joj je pripala velika čast da uruči zahvalnice bivšim profesorima koji su cijeli svoj radni vijek proveli u ovoj školi za njihov doprinos razvoju višegradske srednje škole, opštini Višegrad kao osnivaču, te preduzeću “HE na Drini”.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević zahvalio je svim prethodnim načelnicima koji nisu imali priliku da dobiju ovo priznanje i dodao da će opština i dalje nastaviti da pomaže rad ove srednje škole.

“Opština Višegrad nesebično pomaže rad ove obrazovne ustanove. Ove godine smo izgradili jednu novu radionicu pored škole za šta je izdvojeno oko 10.000 KM. Takođe, pomažemo i pri odlasku đaka na ekskurzije, a ove godine smo dodijelili i stipendije svim studentima koji su konkurisali, ukupno 162 studenta”, rekao je Đurević.

On je podsjetio da je u Višegradu nedavno sa radom počelo i 70 pripravnika, što pokazuje da opština želi da pomaže mlade i pomogne im da završe studije u roku, te odrade pripravnički staž, da bi kasnije lakše mogli doći do zaposlenja.

Prema Đurevićevim riječima, lokalna uprava će nastaviti sa ovakvim aktivnostima, jer omladina zaslužuje najbolje i to će biti prioritet i u narednom periodu.

Penzionisani radnik ove škole Mira Andrić, koja je u školi počela da radi 1975. godine, kaže da se osjeća ponosno i da je zahvalna školi što se sjetila starih radnika i penzionera koji su tu proveli svoj radni vijek.

Zahvalnice su dodijeljene profesorima Slavici Gavrilović, Miri Andrić, Mirku Joksimoviću, Peri Draškoviću, Draganu Jevtiću, Petru Mitroviću, Radetu Đuriću, Đorđu Mrševiću, načelniku opštine Višegrad Mladenu Đureviću i predstavniku preduzeća “HE na Drini” Miletu Periću.

Višegradska gimnazija počela je sa radom 1. oktobra 1948. godine, odlukom tadašnjih republičkih vlasti. Godinu dana ranije, 1947. godine, počela je sa radom zanatska majstorska škola – škola učenika u privredi. Ove dvije škole samostalno su radile skoro 30 godina, kada su 1976. godine spojene u srednjoškolski centar “Hamid Beširević”, a 1992. godine iz tog centra nastala je srednja škola “Ivo Andrić”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments