Obilježeno 26 godina Medicinskog fakulteta u Foči

0

Svečanom sjednicom na kojoj su dodijeljena priznanja pojedincima koji su doprinijeli razvoju fakulteta, kao i najboljim istraživačima među studentima i nastavnicima, Medicinski fakultet u Foči obilježio je danas 26 godina postojanja i uspješnog rada.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, dojučerašnji dekan Medicinskog fakulteta, Milan Kulić istakao je da je ova visokoškolska ustanova, formirajući Centar za biomedicinske nauke napravila veliki iskorak u oblasti naučnoistraživačkog rada.

“U fazi je opremanje još jednog centra – za rani rast i razvoj, pored Centra za stomatologiju u koji su posljednjih godina uložena značajna sredstva. Medicinski fakultet postao je ozbiljna i respektabilna naučno-obrazovna institucija”, rekao je Kulić.

Novi dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da imaju mnogo planova, prije svega nastavak akreditacije preostalih programa – specijalne edukacije i rehabilitacije i zdravstvene njege, kao i stvaranje Centra izvrsnosti.

“Dodatni korak, nakon osnivanja naučnoistraživačkog centra, je formiranje Centra izvrsnosti odakle su već počeli da izlaze vrlo ozbiljni radovi, visokorangirani u međunarodnim časopisima”, rekao je Bokonjić.

On je napomenuo da je sve spremno za pokretanje studija na engleskom jeziku od naredne školske godine.

“Imaćemo dosta kandidata iz inostranstva, što će biti sjajna referenca i dalje otvaranje i ozbiljna internacionalizacija našeg fakulteta”, rekao je Bokonjić.

Za najboljeg nastavnika istraživača za ovu godinu nagrađen je doktorand i koordinator Centra za biomedicinske nauke Bojan Joksimović. NJegovim istraživanjem imunoloških terapija kod pacijenata oboljelih od karcinoma dokazano je da primjenom određenih blokatora ćelija, koje je koristio u istraživanju, procenat preživljavanja pacijenata može biti mnogo veći.

“Nas je deset doktoranada, pišemo doktorske teze, objavljujemo radove u renomiranim međunarodnim časopisima, dokazujući na svjetskom nivou da se bavimo pravom naukom koja može da ima veliki efekat, naročito, što se tiče moje teme, na pacijente koji boluju od tumora”, rekao je Joksimović.

Najbolji istraživač među studentima je Stanija Jovanović iz Ugljevika, student šeste godine na odsjeku stomatologija.

“Posjetila sam više kongresa, kako doktora stomatologije, tako i studentskih, a na kongresu u Zagrebu sam osvojila drugo mjesto za najbolju prezentaciju. Bazirala sam se na protetiku, dječiju stomatologiju i parodentologiju, ali sam pokušala da obuhvatim cjelokupnu stomatologiju”, rekla je Jovanovićeva.

Plaketa Medicinskog fakulteta uručena je profesoru farmakologije u penziji Slobodanu Milovanoviću, a dodijeljeno je i više zahvalnica, među kojima i Seni Durutović iz Nikšića, koja je za vrijeme rata sa Kolom srpskih sestara prikupljala pomoć u Crnoj Gori za profesore i studente ovog fakulteta.

Medicinski fakultet u Foči osnovan je 1993. godine nastavljajući tradiciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući najviše angažmanu srpskih ljekara i profesora izbjeglih i protjeranih iz Sarajeva, koji su za novo sjedište fakulteta izabrali Foču i tadašnju Opštu bolnicu, današnju Univerzitetsku bolnicu, kao nastavnu bazu.

Fakultet danas ima četiri studijska programa – medicina, stomatologija, zdravstvena njega i specijalna edukacija i rehabilitacija, a 2014. godine zaživio je i treći ciklus sudija.

Na Medicinskom fakultetu u Foči trenutno studira oko 1.500 studenata iz Srpske, Federacije BiH, Srbije i Crne Gore.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments