Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u tunelu kod Višegrada

0
Obilježeno 25 godina od stradanja Srba u tunelu kod Višegrada

VIŠEGRAD – Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju kod tunela „Brodari“ na granici između Višegrada i Rudog, danas je obilježeno 25 godina od stradanja sedam boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i dvije medicinske radnice u ovom tunelu.

Zamjenik predsjednika Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Miloš Lazović rekao je da je ovo mjesto velikog zločina, koji nikada nije procesuiran.

„Ovdje je poginulo devet boraca Vojske Republike Srpske, među njima dvije žene, četiri borca Višegradske brigade i tri borca Ruđanske brigade. Pored svih napora boračkih organizacija, ovaj zločin nije procesuiran. Mi ćemo nastaviti sa svojim aktivnostima, sve dok ne bude ovo mjesto obilježeno kao mjesto gnusnog zločina“, istakao je Lazović.

Tatjana Marinković, kćerka stradale medicinske sestre LJubice Kastratović, rekla je da je prije 25 godina njena majka na ovom mjestu izgubila život zajedno sa doktorkom Stojanom Jojović.

„One su tog dana krenule u pomoć ranjenim borcima u sanitetskom vozilu, međutim nisu došli do tih ranjenih boraca. Tu su neprijatelji pucali, vozač i dobrovoljac su ušli u tunel, a o sudbini moje pokojne majke i doktorke Stojane se više ništa ne zna“, istakla je Marinkovićeva.

Ona je dodala su porodice dobile tijela nakon dva mjeseca, te da to nisu bila tijela nego kosti u limenom sanduku.

„Dvadeset pet godina je prošlo, niko nikada nije odgovarao za taj zločin, iako postoje živi svjedoci“, rekla je Marinkovićeva.

Predsjednik Boračke organizacije Rudo Momir Radović rekao je da pravoslavna vjera uči da treba praštati, ali ne i zaboravljati.

„Suprotna strana nije birala koga će ubiti i zato bar mi istinski borci, a i naše potomstvo, ne smijemo nikada zaboraviti ovo što nam se desilo u proteklom ratu i da poručimo mlađim naraštajima da čuvaju ono što smo mi stvorili i ne zaborave za šta su naši saborci dali živote“, rekao je Radović.

Član Boračke organizacije Višegrad Obrad Poluga rekao je da je jedan od učesnika tog događaja.

„Tog dana sam došao sa jedinicom iz Višegrada da im pomognemo da izađu iz tunela, ali sam bio opkoljen tri dana, nakon čega sam otišao na teritoriju Rudog. Uspjeli smo spriječiti ulazak neprijateljskih jedinica u tunel, ali su zarobljeni vojnici ostali u tunelu prepušteni sami sebi“, dodao je Poluga.

Žarko Toković iz Rudog je jedan od svjedoka koji je bio u tunelu za vrijeme tog događaja.

„Kada smo došli na ovo mjesto uočili smo sanitet koji je bio sav izrešetan iako je bio obilježen crvenim krstom, vjerovatno pogođen iz ručnog bacača. U tunelu smo saznali da su u sanitetu ostali doktorka i medicinska sestra, ali nismo mogli znati da li su žive“, rekao je Toković.

On je dodao da su u tunelu bili zarobljeni osam dana, nakon čega su podijeljeni u dvije grupe, jedni otišli preko brda, a drugi preko vode.

Obilježavanju godišnjice, osim porodica poginulih boraca, prisustvovali su i članovi republičke Boračke organizacije, te opštinskih boračkih organizacija Višegrad i Rudo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare