Obilježeno 200 godina od grčkog ustanka i borbe za nacionalno oslobođenje

0

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu i opština Pale večeras su zajedno sa grčkim ambasadorom u BiH Dimitriosom Papandreuom obilježili nacionalni praznik ove države, 200 godina od rata za nezavisnost Grčke.

Ambasador Papandreu prisustvovao je večernjem bogosluženju u Hramu Sabora Svetog Arhangela Gavrila na Palama koje je služeno na grčkom jeziku i zahvalio opštini i stanovnicima Pala za učešće u obilježavanju ovog praznika, ističući da to potvrđuje veoma bliske veze srpskog i grčkog naroda.

“Želim posebno da zahvalim načelniku Pala Bošku Jugoviću koji je organizovao ovaj prijem, ugostio nas, pokazavši tako veliku ljubav i poštovanje prema grčkoj državi i narodu”, rekao je Papandreu novinarima.

Grčki ambasador je zahvalio i sveštenicima svetog hrama koji su večeras služili doksologiju u čast svih ustanika i velikog dana. On je zahvalio i rektoru Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanu Kuliću, dekanu Filozofskog fakulteta Dragi Mastiloviću jer su iskreni prijatelji koji pokazuju veliku ljubav i zahvalnost prema Grcima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić izrazio je zadovoljstvo što je Univerzitet, tačnije Filozofski fakultet dao doprinos u obilježavanju značajnog jubileja za prijateljski grčki narod.

“To je zaista mali doprinos za sve što je grčki narod uradio za nas. Ovdje je, na današnji dan 1999. godine, grčki narod ukazao na nepravdu koja se u tom trenutku odvijala nad srpskim narodom kada je počela brutalna agresija NATO-a. Osim toga, grčki narod je mnogo pomogao nama u Republici Srpskoj, a mnoge porodice iz Srpske su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata boravile u Grčkoj i stekle prijateljstva do dan danas”, naglasio je Kulić.

On dodaje da se dosadašnja saradnja dva naroda odvijala u okviru mnogih projekata, te se Univerzitet nada da će se odnosi i zajednička saradnja u narednom periodu još više poboljšati.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo Draga Mastilović rekao je da su večeras prisustvovali u Hramu večernjem bogosluženju kao znak sjećanja na grčke heroje i stradalnike u grčkom ustanku koji je trajao od 1821. do 1830. godine, te da su se sjećali i svih žrtava NATO agresije na Republiku Srpsku i na tadašnju SRJ.

“Prijateljstvo grčkog i srpskog naroda najviše se pokazalo devedesetih godina prošlog vijeka, a zadovoljni smo što danas možemo da izrazimo zahvalnost grčkoj državi i narodu za sve što su uradili i što možemo da skromno i prijateljski obilježimo ovaj veliki praznik – Dan državnosti Grčke”, rekao je Mastilović.

On je istakao da će se truditi da i dalje razvijaju saradnju Filozofskog fakulteta sa grčkim fakultetima i grčkom Ambasadom u BiH.

Mastilović je podsjetio da je ambasador Papandreu prije 20 dana Filozofskom fakultetu donirao vrijednu literaturu i informatičku opremu, da bi bio otvoren Centar za grčke studije i na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi izučavan grčki jezik, kultura, istorija.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović izrazio je zadovoljstvo što je ambasador Papandreu od svih gradova BiH izabrao da baš na Palama obilježi ovaj značajan praznik.

“Odnos grčkog i srpskog naroda, kao i činjenica da je grčki narod mnogo pomagao Srbe sa obje strane Drine, dovoljno govori o jedinstvu ova dva naroda i o njihovoj slozi. Sigurno je da se ovo neće završiti samo na večerašnjem događaju”, naglasio je Jugović i istakao da su grčkom ambasadoru vrata Pala uvijek otvorena.

Kao znak prijateljstva naroda Grčke i Republike Srpske, zgrada Filozofskog fakulteta večeras je osvijetljena plavo-bijelim bojama grčke zastave, kao znak proslave 200 godina od grčkog ustanka i početka borbe za nacionalno oslobođenje.

Grčka danas slavi Nacionalni dan kao znak sjećanja na 25. mart 1821. godine kada je počela borba za nezavisnost Grčke od Osmanskog carstva. Grčku su velike sile kao nezavisnu državu priznale 1830. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments