Obilježen Sveti Pantelejmon, zaštitnik hrama i opštine

0

HAN PIJESAK – Lomljenjem slavskih kolača u crkvi na Han Pijesku, krsnu slavu i svog zaštitinika danas su obilježili opština Han Pijesak i pravoslavni hram u ovom mjestu posvećen Svetom Pantelejmonu, u prisustvu velikog broja građana i gostiju.

Svečanom činu lomljena slavskih kolača prethodila je Sveta liturgija, koju je služio protojerej stavrofor Branko Brežančić sa više sveštenika.

On je okupljenim vjernicima govorio o životnoj priči velikomučenika i iscjelitelja Pantelejmona, koji je živio u trećem vijeku i molitvom iscjeljivao oboljele i učio ih hrišćanstvu.

„Molitva je stepenište koje vodi ka nebu i zato draga braćo i sestre treba da se molimo svom zaštitiniku Svetom Pantelejmonu da činimo dobra djela, kakva je i on činio liječeći ljude“, rekao je Brežančić vjernicima nakon Svete liturgije u crkvi Svetog Pantelejmona na Han Pijesku.

On je podsjetio da se čudotvorne mošti ovog svetelja nalaze u manastiru Hilandar.

Kum krsne slave hrama Svetog Pantelejmona na Han Pijesku danas je bio mještanin Radivoje Vitomir.

Obilježavanje Dana opštine i krsne slave počelo je jutros služenjem parastosa u Spomen-sobi u kojoj se nalaze fotografije 78 poginulih pripadnika Vojske Republike Srpske sa područja Han Pijeska.

Nakon toga, položeni su vijenci na centralni spomenik srpskim borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu u ovom naselju.

Vijence su položile delegacije Opštinske boračke organizacije, opštine Han Pijesak, Opštinske organizacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata /SUBNOR-a/ i Ravnogorskog pokreta, opštinski odbor „Vojvoda Aćim Babić“ Han Pijesak.


Ove delegacije položile su vijence i na spomen-kosturnicu i spomenik poginulim pripadnicima jedinica Narodnooslobodilačke vojske u Drugom svjetskom ratu, na Boračkom brdu.

Načelnik opštine Han Pijesak Vlado Ostojić, povodom krsne slave opštine, rekao je da je jedan od prvih koraka nove lokalne uprave bila nova sistematizacija radnih mjesta, novi koeficijenti i smanjenje plata funkcionerima.

On je istakao da su poboljšani uslovi za rad zaposlenih u lokalnoj administraciji, napravljena nova portirnica, postavljen video-nadzor, sistem za odjavu i prijavu na radna mjesta, i za javnost rada otvoren zvanični sajt opštine Han Pijesak.

„Ušli smo u investicije, koje se realizuju u sto odsto u skladu sa prilivom sredstava. Asfaltiarni su seoski putevi u zaseocima Pušonje i Tukovi, asfaltiran je krak i proširena Ulica Aleksandra Karađorđevića, promijenjeni su oluci i krovni prekrivač iznad spomen-sobe“, rekao je Srni načelnik Ostojić.

On je dodao da u Ulici solunskih dobrovoljaca radi parking prostor sa 14 mjesta i da sutra počinje zamjena fasadne stolarije u Osnovnoj školi „Milan Ilić Čiča Šumadijski“.

Ostojić je najavio da će se raditi parking prostor kod Policijske stanice, asfaltiranje ulice od pijace do osnovne škole i igrališta za djecu, kao i uređenje parkova u centru grada, u skladu sa prilivom sredstava od „Šuma Srpske“.

On je naglasio da će lokalna uprava Han Pijesak nastaviti da pomaže sve bitne ustanove, škole, sportske klubove i socijalno ugroženo stanovništvo.

„Mi ćemo više uraditi ove godine nego prethodna garnitura lokalne vlasti za četiri godine“, rekao je načelnik opštine Han Pijesak.

Svečanostima obilježavanja Dana i krsne slave opštine Han Pijesak prisustvuje i delegacija bratimljene opštine Aranđelovac, Srbija.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare