Obilježen Međunarodni dan nestalih

0

Predstavnici Boračke organizacije opštine Pale obilježili su danas Međunarodni dan nestalih lica polaganjem vijenaca na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina ocijenio je da današnje okupljanje ispred spomenika ima međunarodni karakter.

„Na području opštine Pale nema boraca i pripadnika Vojske Republike Srpske za kojima se traga, ali u proteklom periodu ih je bilo. Oni su pronađeni i identifikovani pomoću DNK analize, te sahranjeni“, rekao je Parađina.

On je dodao da se u proteklom periodu tragalo za najmanje šest civila sa područja Pala.

Parađina je istakao da se u Republici Srpskoj traga za 1.670 boraca, te da bi bilo normalno, ljudski i civilizovano da oni budu pronađeni i sahranjeni kako bi prestala agonija porodica koje su izgubile svoje najmilije.

On ističe da to još nije učinjeno zbog nepostojanja političke volje, navodeći da je potrebno postići koncenzus i da, bez obzira iz koje ko nacije i vojnih komponenti dolazi, porodice imaju pravo da znaju, gdje im se nalaze najmiliji.

Parađina je rekao da se Centralni spomenik na Palama sanira već tri godine i da je za njegovu rekonstrukciju, osim lokalne zajednice, sredstva obezbijedilo i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, kao i kabinet predsjednika Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare