Obilježen „Dan otvorenih vrata“

0
Obilježen

VIŠEGRAD – U Višegradu je danas, u okviru projekta „PRO-budućnost“, održan „Dan otvorenih vrata“, na kojem je učestvovalo 20 mladih predstavnika crkava i vjerskih zajednica, te obrazovnih institucija iz ove opštine.

Učesnici su posjetili Carevu džamiju, Hram Svetog cara Lazara u Andrićgradu i zgradu bivše sinagoge.

Stručni savjetnik za Međureligijsko vijeće u BiH Emir Kovačević rekao je da su učesnici imali priliku da upoznaju jedni druge na bolji način i da je u svakom od ovih vjerskih objekata učesnike dočekao vjerski službenik koji je ispričao osnove vjerovanja i informacije o tom vjerskom objektu.

Profesor srpskog jezika i književnosti u višegradskoj Srednjoj školi „Ivo Andrić“ Divna Vasić rekla je da su punoljetni učenici, koji su izrazili želju da učestvuju i upoznaju različitosti, posjetili Carevu džamiju, Hram Svetog cara Lazara u Andrićgradu i dvorište sinagoge koja je sagrađena 1905. godine i koja nema funkciju hrama, ali je značajan kulturno-istorijski spomenik i govori o postojanju Jevreja na ovom prostoru.

Sveštenik Aleksandar Topalović rekao je da je organizovan susret omladine islamske i pravoslavne.

„Nadamo se da će u ovim našim akcijama kroz razumijevanje, objašnjavanje naših religija dostići da u umovima i srcima naših mladih poraste težnja za tolerancijom i razumijevanjem drugih“, naglasio je Topalović.

Učenik Srednje škole „Ivo Andrić“ u Višegradu Marija Ilić rekla je da je ovo jedno prelijepo iskustvo. „Uživala sam slušajući sveštena lica kako govore. Mislim da češće treba da imamo ovakva dešavanja u našem gradu“, kaže Ilićeva.

„Dan otvorenih vrata“ održan je u organizaciji Međureligijskog vijeća u BiH i Američke agencije za međunarodni razvoj /USAID/.

Projekat realizuje „Katolik rilif servis“ u saradnji s Institutom za razvoj mladih „Kult“, „Karitasom“, Forumom građana Tuzla, Helsinškim parlamentom građana Banjaluka i Nansen dijalog centrom iz Mostara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments