Obilježen Dan odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca

0

ISTOČNA ILIDŽA – Služenjem liturgije u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže obilježeno je 29 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U porti hrama, kod Spomen-kapele kod crkve u Vojkovićima položeni su vijenci u znak sjećanja na poginule i umrle srpske borce, a Opštinaska boračka organizacija „Ilidžanski borac“ upriličila je prijem za porodice poginulih boraca i goste.

Načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima da ova lokalna zajednica još od 1996. godine obilježava sve one odbrambene bitke koje su na ovim prostorima izvojevali pripadnici Druge sarajevske brigade u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

„Tu se ne radi ni o kakvom napadu srpskih snaga radi proširivanja svoje teritorije, nego je riječ o odbrani vjekovnih ognjišta Srba koji su živjeli na prostorima Vojkovića, Grlice i Krupca, i koji su na današnji dan ostvarili herojski podvig, a sedam srpskih vojnika je tada poginulo za slobodu srpskog naroda i odbranu Republike Srpske“, naveo je Božović.

On se s dužnim pijetetom prisjetio i egzodusa i stradanja krajiških Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske pod nazivom „Oluja“ izvršenoj prije 26 godina.

„Ta zločinačka akcija hrvatske vojske treba da služi kao opomena svim Srbima, bez obzira gdje žive, i da više nikada ne dozvole da im bilo ko nanese neko novo zlo“, poručio je Božović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić podsjetio je da je 30. juna obilježen Dan stradanja srpske vojske i civila na Rogoju, prvoj tački odbrane tadašnjeg Srpskog Sarajeva, gdje su stradali Srbi iz Trnova, Kalinovika, Foče, Gacka.

„Danas obilježavamo 29 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca i veoma je važno da to nikada ne zaboravimo, na čemu posebno istrajava Boračka organizacija `Ilidžanski borac`“, naglašava Ćosić.

Ćosić je naveo da na području grada Istočno Sarajevo ima mnogo ovakvih mjesta gdje su stradali nevini Srbi, ali da je, zahvaljujući jedinicama Vojske Republike Srpske, na ovom području odbranjena srpska teritorija i izvojevana sloboda srpskog naroda.

„Ono što je uvijek bitno da se kaže jeste da karakter rata u BiH nije nikakva agresija niti napad, kao što neki pokušavaju da nam to podmetnu, nego je riječ o odbrambeno-otadžbinskoj dimenziji u Republici Srpskoj“, istakao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Slobodan Maunaga ponovio je da je 4. avgust 1992. godine bio dan odbrane sarajevskog platoa – Vojkovića, Grlice i Krupca, kada su na pravoslavni praznik Blagu Mariju srpski borci i civili uspjeli da se odupru mučkom napadu brojnijih muslimanskih snaga iz pravca Igmana i Hrasnice, i tako sačuvaju svoje porodice i imanja.

Nekadašnji komandir druge čete Sarajevske brigade Ilija Božović istakao je da je ovo ratište bilo jedno od najžešćih poprišta na kojima su se sukobljavale srpske i muslimanske snage.

„Naše je bilo samo da se branimo od mnogobrojnijeg neprijatelja i mi nismo imali pravo, niti smo i pomišljali da se povlačimo ili bježimo, nego samo da se hrabro i po cijenu života borimo i sačuvamo porodice i naša vjekovna ognjišta“, rekao je Božović.

On je istakao da je na ovom području tokom odbrambeno-otadžbinskog rata poginulo 217 Srba, a ranjeno ih je mnogo više.

Povodom obilježavanja 29 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u 9.00 časova počeo je Memorijalni turnir „Radomir Mičić Šućo“, a organizovano je i polaganje cvijeća na spomen-krstove u Grlici, Crkvicama i Kuli.

U večernjim časovima biće odigrane finalne utakmice u malom fudbalu, kao i „Kros odbrane“, te dodijeljena priznanja i zahvalnica.

Tokom borbi koje su vođene 4. avgusta poginulo je sedam, a ranjeno 14 pripadnika Druge sarajevske brigade Vojske Republike Srpske, dok je tokom odbrambeno-otadžbinskog rata na ovom području stradalo 217 boraca.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare