Obilježen dan Četvrtog bataljona Vojne policije

0

ISTOČNO SARAJEVO – U hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama danas je služen parastos poginulim i preminulim pripadnicima Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa, a na spomenik “Slava srpskom borcu” u Lukavici položeni su vijenci povodom obilježavanja Dana formiranja ove jedinice.

Kroz Četvrti bataljon Vojne policije, prema evidenciji, prošlo je 409 boraca, 31 je odlikovan, a 21 je dao život za Republiku Srpsku.

Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Dragan Pjević rekao je da je poslije pakla koji je jedinica preživjela u aprilu i maju 1992. godine u Sarajevu i pogibije osam vojnika, prema sporazumu izašla iz kasarne “Vikror Bubanj” 24. maja 1992. godine.

“Jedinica je postrojena 25. maja 1992. godine prvi put u kasarni `Slobodan Princip Seljo` i taj dan se slavi kao dan jedinice”, rekao je Pjević.

On je istakao da je ova jedinica prošla sva ratišta u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa, a pored toga obavljala je i vojno-policijske zadatke.

Pjević je naveo da pripadnici ove jedinice danas žive širom svijeta, jer su poslije Dejtonskog sporazuma mahom svi otišli, a nekolicina je ostala na ovim prostorima, formirali udruženje i obilježavaju bitne datume ovog bataljona.

On je ukazao da pripadnici ove jedinice danas žive dosta teško, jer je formirana od vojnika koji su bili na osluženju vojnog roka, a kategorizacijom su svrstani od treće kategorije pa niže i nemaju nikakva prava.

Sin poginulog borca Četvrtog bataljona Svetislav Gavrilović rekao je da je njegov otac poginuo 19. jula 1995. godine na Bjelovcu, opština Trnovo, te da se svake godine porodice poginulih okupljaju da sačuvaju uspomenu na svoje najmilije.

On je napomenuo da je prvi put ove godine na obilježavanje Dana bataljona došla i porodica Stojana Đurića koji je poginuo na Mojmilu 1995. godine.

“Pored poginulih iz ove jedinice, ranjeno je više od 50 njih”, rekao je Gavrilović i dodao da su porodice poginuluh na margini.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ukazao je na važnost da se 26 godina od okončanja rata obilježava Dan formiranja Četvrtog bataljona Vojne policije i da se na taj način baštiti ne samo tradicija ovog bataljona nego i tradicija Vojske Republike Srpske.

Ćosić je rekao da se grad Istočno Sarajevo trudi da pruža podršku svim udruženjima i da zajedno sa Vladom bude podrška ljudima koji su bili borci i porodicama koje su izgubili svoje najmilije.

On je dodao da su neka prava ostvarena ali da ima i onih koja treba realizovati. “Sigurno da može bolje ali svi smo limitirani sredstvima i nastojaćemo da podrška bude što veća”, rekao je Ćosić.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović rekao je da će opština pomagati rad i ovog udruženja i svih ostalih koja baštine tradiciju odbrambenog rata i tradiciju Vojske Republike Srpske.

“Ovo uduženje je nastavilo svoju tradiciju i kako su u ratu bili svijetli primjer odbrane, tako i nakon rata nastavljaju kroz edukativno djelovanje u vrijeme kada se i četvrt vijeka nakon rata vodi žestok propagandni rat i napad na tekovine Vojske Republike Srpske”, rekao je Kostović.

Jedinica je 24. maja 1992. godine napustila kasarnu “Viktor Bubanj” i izmještena u selo Tvrdimići, a 25. maja te godine izvršeno je prvo postrojavanje. Bataljon je poslije toga stacioniran u kasarni “Slobodan Princip Seljo” u Lukavici.

Uz uobičajne vojno-policijske zadatke, jedinica je bila angažovana i u zoni ratnih dejstava širom sarajevskog ratišta sa osnovnim ciljem očuvanja teritorije i stanovništva od agresije.

Po završetku ratnih dejstava, bataljon je sa cjelokupnim materijalno-tehničkim sredstvima izmješten na Pale, gdje je 1997. godine određeni broj vojnika potpisao prve profesionalne ugovore, jer je tada jedinica stavljena pod komandu 505. Motorizovane brigade, koja je bila smještena u kasarni “Miloš Obilić” i po novoj formaciji djelovala je kao četa Vojne policije.

Zbog brojnih reformi i kadrovskih smanjenja, jedinica je ugašena 2003. godine.

Bataljonom su komandovali major Jovo Štrbac, kapetan Nedeljko Lizdek, kapetan Zoran Terzić i major Vuko Čvoro.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments