O Andrićevom djelu 110 referata

0

VIŠEGRAD – Na simpozijumu o romanu Ive Andrića „Na Drini ćuprija“, koji počinje sutra u Višegradu, iz 11 zemalja će biti predstavljeno 110 referata o najpoznatijem djelu srpskog nobelovca.

„Ovo će biti prvi skup koji je ikada održan na temu najpoznatijeg Andrićevog djela, a sa ovolikim brojem učesnika može se porediti sa kongresom“, rekao je danas rukovodilac projekta simpozijuma Branko Tošović na konferenciji za novinare u Andrićevoj učionici u Višegradu.

On navodi da će na simpozijumu učestvovati poznavaoci Andrićevog djela iz svih bivših jugoslovenskih republika.

Tošović je pojasnio da je na dosad četiri organizovana simpozijuma o Andrićevom djelu na Institutu za slavistiku Univerziteta u Gracu izučavan život velikog pisca, a na ovom petom naučnom skupu počinje istraživačka faza njegovih djela.

Prvog dana simpozijuma biće predstavljen Četvrti zbornik radova sa prethodnog skupa u Gracu.

„Andrićevo djelo nikada nije do kraja istraženo jer ovaj mislilac ima odgovore na skoro sva životna pitanja“, zaključio je Tošović.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović istakao je da se ovaj skup održava u vrijeme obilježavanja 120 godina od rođenja srpskog nobelovca, a njime se završava i ovogodišnja njemu posvećena kulturna manifestacija „Višegradska staza“.

„Potrudićemo se da u program `Staze` budu uvrštena i naučna predavanja o Andriću, koja će držati predavači koje odredi Institut za slavistiku iz Graca“, rekao je Popović.

Simpozijum, koji će biti zatvoren 6. oktobra, organizovao je Institut za slavistiku Univerziteta „Karl – Franc“ u Gracu i opština Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare