Nova skupština tek polovinom februara 2013.

0

ISTOČNO SARAJEVO – Zakonom je precizirano da Skupština grada Istočno Sarajevo ima 31-og odbornika – od toga opština Pale daje osam, Istočna Ilidža i Sokolac po šest, pet daje Istočno Novo Sarajevo, a po tri odbornika daju Istočni Stari Grad i Trnovo.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić najavljuje da bi gradonačelnik i nova skupština grada mogli biti izabrani tek polovinom februara 2013. godine.

Lučić u intervjuu Srni navodi da su sve opštine, osim Istočnog Novog Sarajeva, poslale Centralnoj izbornoj komisiji /CIK/ BiH liste odbornika za Skupštinu grada.

On se nada da će i ta opština, nakon Božića, poslati CIK-u BiH listu kandidata.

Prema njegovim riječima, CIK BiH, nakon provjera, Skupštini grada Istočno Sarajevo treba da pošanje uvjerenje o odborničkim kandidatima, nakon čega odbornici moraju da potpišu prihvatanje mandata.

„Nakon toga imamo rok od mjesec dana da održimo konstitutivnu sjednicu Skupštine grada Istočno Sarajevo“, rekao je on i dodao da bi se to trebalo desiti polovinom februara.

Lučić je pojasnio da je nakon lokalnih izbora CIK BiH imao rok od mjesec dana da objavi konačne rezultate, nakon čega je šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo trebalo da formiraju svoje skupštine opština.

„Nakon objavljivanja konačnih izbornih rezultata i nakon ovjere kandidata za odbornike koji su dobili najviše glasova, sve opštine su dužne da održe konstitutivne sjednice skupština“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, nakon toga se na narednoj sjednici Skupštine opštine delegiraju odbornici za Skupštinu grada Istočno Sarajevo.

„Zakonom je precizirano da Skupština grada Istočno Sarajevo ima 31-og odbornika – od toga opština Pale daje osam, Istočna Ilidža i Sokolac po šest, pet daje Istočno Novo Sarajevo, a po tri odbornika daju Istočni Stari Grad i Trnovo“, rekao je on.

Lučić je objasnio da je na konstitutivnoj sjednici Skupštine grada predviđeno da se biraju predsjednik i potpredsjednik Skupštine grada, gradonačelnik i njegov zamjenik i, eventualno, određena radna tijela.

„Konstitutivna sjednica nakon izbora 2008. godine održana je tek 24. februara 2009. godine, što znači da je nakon izbora potrebno tri, četiri mjeseca da se sve to završi“, dodao je Lučić.

On napominje da su zakonski propisi odredili ovu proceduru iako bi, vjerovatno, bilo bolje da je to jednostavnije i da odbornici u Skupštini grada startuju sa radom kada i odbornici u opštinama.

Kako je rekao Lučić, do promjena može doći ako, eventualno, dođe do promjene Zakona o lokalnoj samoupravi, što bi dovelo do toga da se rokovi skrate.

(www.palelive.com / Ljiljana Čvoro / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare