Nikl nije stavljen na dnevni red

0

VIŠEGRAD – Skupština opština Višegrad danas nije raspravljala o redefinisanju stava o istraživanju nikla na teritoriji opštine, a što je tražila opozicija, budući da predloženi dnevni red nije dobio većinu glasova. Vanredna sjednica lokalnog parlamenta zakazana je na zahtjev odbornika SNSD-a, DNS-a i jednog iz SDA, koji su tražili da van snage bude stavljen zaključak Skupštine opštine kojim se daje pozitivno mišljenje na istraživanje rude nikla i da se poštuje Strategija razvoja opštine, u kojoj nije navedena ova aktivnost.

Za predloženi dnevni red vanredne sjednice glasalo je osam odbornika iz SNSD-a, DNS-a i jedan iz SDA, dok je uzdržano bilo 11 odbornika SDS-a, po jedan odbornik iz DP-a, Srpske radikalne stranke Republike Srpske i tri iz PDP.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Branislav Topalović optužio je aktuelnu vlast na čelu sa SDS-om da je ušla u ovu aktivnost iako je prethodna SDS-ova i SNSD-ova odbila zahtjeve kompanije „Srbijanikl“ za istraživanje. „Mislim da je vlast ušla u neki dil sa ovom kompanijom“, rekao je Topalović.

On je istakao da je opozicija htjela da se na sjednici mirno dogovori oko poništavanja zaključka, ali je to odbijeno. „Aktuelna vlast će biti kažnjena od naroda na predstojećim izborima, ako ih i dočeka“, dodao je Topalović.

On je poručio da će opozicija učiniti sve da do istraživanja nikla ne dođe, makar tražila i referendum, te da je sreća što je jasan stav Vlade Republike Srpske i predsjednika Republike Milorada Dodika da o tome ne odlučuje lokalna zajednica.

Narodni poslanik Goran Lončarević rekao je da je razočaren što se sjednica ovako završila i što nije omogućena kvalitetna rasprava o ovom pitanju.

„I ovo potvrđuje da lokalna vlast ne sluša glas naroda o temi nikla koji su uputili građani i šira javnost i mi smo željeli da kažemo jasno i glasno naš stav da se protivimo istraživanju nalazišta niklonosne rude na ovom području“, rekao je Lončarević.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković smatra da je priča oko nikla i istraživanja rude ispolitizovana, jer je prije Višegrada lokalna skupština u Rudom glasom svih odbornika, pa i onih iz SNSD-a, izglasala zaključak da odobrava ove aktivnosti.

„Čemu sve ovo, pa i zakazivanje sjednice ako se zna da je predsjednik Srpske Milorad Dodik nedavno izjavio `da je dosta te ujudurme` i da samo resorno ministarstvo i Vlada daju koncesije na istraživanja i eventualnu eksploataciju“, rekao je Mišković.

Odbornik Demokratske partije Miodrag Rosić rekao je da zaključak Skupštine opštine Višegrad nikoga ne obavezuje i da na ovoj temi ne treba da se gubi vrijeme.

Na prethodnoj sjednici Skupštine opštine Višegrad odbornici su većinom glasova donijeli zaključak da se iskaže pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije za istraživanje nalazišta nikla.

U zaključku se navodi da će opština, ukoliko se dobije koncesija za istraživanje i pokaže mogućnost eksploatacije rude, organizovati javne rasprave i po potrebi referendumsko izjašnjavanje građana.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare