Nešković: Prošla sezona loša, a brine i početak ove

0
Na Romaniji ove godine slab prinos meda

SOKOLAC – Za prošlu pčelarsku sezonu i najstariji pčelari kažu da je bila po mnogo čemu najlošija u protekle četiri decenije, a brine i loš početak ove sezone u kojoj je pčela mogla da radi samo nekoliko dana u vrijeme behara, rekao je predsjednik sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“ Goran Nešković.

Nešković je poručio da pčelarstvu treba dati mnogo veći značaj od ovog koji sada ima, jer pčelama pripada posebna uloga u prirodnom lancu opstanka živog svijeta na Zemlji.

Upućujući čestitke pčelarima povodom 20. maja – Svjetskog dana pčela, on je podsjetio da udruženje na čijem je čelu ima oko 150 članova, od kojih je 90 registrovano kod resornog ministarstva sa više od 3.000 pčelinjih društava.

Nešković je podsjetio da su prošlu godinu, osim loših prinosa, obilježili i gubici u pčelinjacima, zbog bolesti ili loših vremenskih prilika, te da su sokolački pčelari prijavili gubitak od oko 560 društava, što se rijetko dešavalo u prethodnim godinama.

On je naveo da i iskustva pčelara koji su ovog proljeća svoja društva odvezli na pašu u niže krajeve na bagrem govore da nisu oduševljeni unosom u košnice, zbog kašnjenja vegetacije ovog proljeća.

Udruženje pčelara „Glasinac“ nije uspjelo održati redovni godišnji skup, zbog pandemije, na kome se sumiraju rezultati i održe stručna predavanja iz ove oblasti, ali su u stalnom kontaktu, što im pomaže da idu dalje.

On je zamolio poljoprivrednike koji žive u blizini pčelara da prije tretiranja voćnjaka i povrtnjaka obavijeste pčelare kako bi mogli preduzeti zaštitne mjere za svoja društva.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je povećalo premije za pčelare koji imaju više od 50 društava, ali to nije, kako je naveo, dovoljno da bi se pokrile sve potrebe vlasnika pčelinjaka u vrijeme loših godina.

Nešković je naveo da je ušao u svijet pčelara prije 18 godina i sada brine o 60 košnica u pčelinjaku na porodičnom imanju na Borikama, područje susjedne opštine Rogatica, gdje odlazi svaki dan iz Sokoca u kome živi sa porodicom.

Udruženje pčelara „Glasinac“ osnovano je na Sokocu 2001. godine i jedno je od uspješnijih u Republici Srpskoj, prema ocjenama stručnjaka iz ove oblasti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare