Brojne mogućnosti za saradnju sa Japanom

0

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić i japanski ambasador u BiH Makoto Ito konstatovali su danas da između ovog grada i Japana postoje brojne mogućnosti za saradnju u oblastima, privrede, obrazovanja i zdravstva.

Ćosić je nakon današnjeg sastanka u Istočnom Sarajevu, kojem je prisustvovao i ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan, rekao novinarima da su Ita upoznali o svemu što grad sa svojim opštinama radi, kao i sa njegovim potencijalima i prednostima.

„Ambasadoru smo ukazali na činjenicu da je Istočno Sarajevo univerzitetski, kulturni, sportski i privredni centar ove regije. Istakli smo i jednu značajnu činjenicu, a to je da ljudi ovdje mnogo više dolaze, nego što odlaze“, naglasio je Ćosić

On je naveo da su od ambasadora Ita dobili podršku u vidu predstavljanja grada, gdje god on bude u BiH, ali i kroz njegove kontakte u međunarodnom okruženju.

„Bitno je da smo dobili jedan kanal komunikacije i saradnje, koji će se manifestovati kroz javne pozive na kojima ćemo mi kao partner učestvovati prema japanskoj Ambasadi. Nadamo se da ćemo veoma brzo ostvariti kontakte sa Japanskom razvojnom agencijom, kao i sa Agencijom za saradnju u oblasti privrede“, rekao je Ćosić.

On kaže da su japanskog ambasadora informisali i da će veoma brzo biti pokrenuta studija izvodljivosti projekta izgradnje regionalne deponije, koju će kreirati Gradska uprava Istočno Sarajevo.

Ambasador Ito je naglasio da je Istočno Sarajevo važan grad, sa kojim Japan ima mnogo otvorenih mogućnosti za saradnju u oblastima obrazovanja, zdravstva i privrede.

„Želim da ojačam saradnju između Istočnog Sarajeva i Japana. Zato ćemo danas posjetiti Bolnicu `Srbija` i Univerzitet u Istočnom Sarajevu. Nadam se da ćemo imati saradnju na nivou vlada, ali i na lokalnom nivou“, poručio je Ito.

Berjan je naglasio da ovo nije samo kurtoazna posjeta, već da je danas razgovarano o konkretnim aktivnostima i temama, te da su pokušali da identifikuju projekte, koji bi kroz jedan partnerski odnos mogli biti realizovani u skorijoj budućnosti.

On je najavio da će, osim planirane posjete Bolnici „Srbija“ i Univerzitetu, gdje će biti razgovarano o akademskoj saradnji sa japanskim univerziteta, danas biti realizovana i posjeta DŽudo klub „Famos“ u Vojkovićima, kojem će biti uručeno deset originalnih japanskih setova kimona.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare