Neophodna pomoć institucija za prevazilaženje krize

0

NOVO GORAŽDE – Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je danas da je opština Novo Goražde, u kojoj je novo opštinsko rukovodstvo naslijedilo dug od 4,5 miliona KM, dok ovogodišnji budžet iznosi 1,8 miliona KM, u veoma kompleksnoj situaciji, te da je potrebna pomoć institucija Srpske za prevazilaženje krize.

Rešićeva je, nakon sastanka sa opštinskim rukovodstvom, navela da dug koji je to rukovodstvo zateklo prevazilazi nešto što oni sami mogu riješiti u naredne dvije-tri godine, zbog čega svi moraju tražiti način kako dovesti ozbiljnog investitora koji bi pomogao ovoj lokalnoj zajednici da izađe iz ove kompleksne situacije.

Ona je napomenula da u zgradi Opštinske uprave i dalje nema struje, već je u upotrebi agregat, ali da je, ipak, ostvaren ogroman korak jer je prvi put, nakon 21 mjesec, isplaćena plata zaposlenima u Opštinskoj upravi.

„To je ogroman napredak za ovu lokalnu zajednicu kada se samo uzme u obzir da su 21 mjesec bili stalno blokirani. Od kako je Mila Petković preuzela dužnost načelnika opštine Novo Goražde do januara ove godine samo su pristizali novi problemi. Ovi ljudi će se u narednom periodu baviti samo sanacijom, neće imati priliku da ijednu marku izdvoje i ulože u razvoj. Mi im moramo pomoći u tome da ova situacija bude što prije sanirana“, poručila je Rešićeva.

Petkovićeva je rekla da je Novo Goražde opština sa najtežom finansijskom situacijom u Republici Srpskoj, s obzirom na omjer ukupnih dugovanja.

Ona je navela da je opština uspjela da zajedno sa Ministarstvom tu situaciju koliko-toliko poboljša, tako da je poslije 21 mjesec deblokiran račun i isplaćena plata radnicima.

„Osnovni cilj je zadržati deblokiran račun“, rekla je Petkovićeva, izrazivši nadu da će im u tome pomoći relevantne institucije Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare